Για την επόμενη μέρα της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρώπης και τις αλυσιδωτές συνέπειες που πυροδοτεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, συζητούν σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη οι 27 ηγέτες της Ευρώπης, στην πρώτη μετά το Brexit Σύνοδο Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Ads

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, συναντά σήμερα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κάμερον θα έχει συζητήσεις για τις συνέπειες και τις σημαντικές προκλήσεις που αναμένεται να φέρει το Brexit στη Βρετανία και στο εσωτερικό της ΕΕ.

Οι «27» δείχνουν αποφασισμένοι να εμφανιστούν ενωμένοι ενώπιον του Ντέιβιντ Κάμερον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• O Τσίπρας στο Jurassic Park της (μετά Brexit) Ευρώπης

Ads

• Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου: Γρήγορο Brexit, όχι βρετανική προεδρία το 2017

• Τουσκ: Έτοιμοι για το «διαζύγιο» με τη Βρετανία ακόμη και σήμερα

Ήδη οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στη συνάντηση που είχαν την Δευτέρα ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξουν «επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις» για το Brexit σε αυτή τη φάση και πριν από την υποβολή της αίτησης από τη βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της συνθήκης που προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης μίας χώρας.

«Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό» δήλωσε ο Κάμερον κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για μια κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το μέλλον της ΕΕ.

«Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη» επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως τα 27 άλλα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά “μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι’ αυτά και καλό για μας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν φαίνεται να επιθυμεί στην παρούσα φάση να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 της συνθήκης.

Οδικός χάρτης για τη διαδικασία εξόδου 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι «27» στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής θα επιδιώξουν μια συμφωνία πάνω σε έναν οδικό χάρτη σε σχέση με τη διαδικασία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αισιοδοξεί να βγει προς τα έξω μια εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας των «27», όπως σχολιάζουν στενοί συνεργάτες του.