Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 27 η οποία διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη. Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν σε γενικές παραμέτρους για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων, την αυστηροποίηση των εξαγωγών τους, την παρακολούθηση των κρουσμάτων και των μεταλλάξεων, αλλά και τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων με αναλογικό τρόπο που δεν διαταράσσει την κοινή αγορά. Υποσχέθηκαν δε να επανέλθουν και στο ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο άμεσο μέλλον.

Ads

Αναλυτικά στη δήλωση που υιοθέτησαν οι 27 αναφέρουν τα εξής:

1. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να συντονίζουμε τη δράση μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή και οι νέες παραλλαγές θέτουν πρόσθετες προκλήσεις. Επομένως, πρέπει να τηρήσουμε αυστηρούς περιορισμούς ενώ εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της παροχής εμβολίων.

2. Προς το παρόν, τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να περιοριστούν. Χαιρετίζουμε την έγκριση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός και εντός της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να εισαχθούν περιορισμοί σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρισης και λαμβάνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση των διασυνοριακών κοινοτήτων. Πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή αγαθών και υπηρεσιών εντός της ενιαίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των Green Lanes.

Ads

3. Ο εμβολιασμός έχει πλέον ξεκινήσει σε όλα τα κράτη μέλη μας και η στρατηγική εμβολίων μας έχει διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Ωστόσο, πρέπει να επιταχύνουμε επειγόντως την έγκριση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, καθώς και τον εμβολιασμό. Πρέπει επίσης να βελτιώσουμε την ικανότητα παρακολούθησης και ανίχνευσης προκειμένου να εντοπίσουμε παραλλαγές το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωσή τους, όπως ορίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόνςγια το «HERA Incubator». Υποστηρίζουμε τις πρόσθετες προσπάθειες της Κομισιόν να συνεργαστεί με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη για την αύξηση της ικανότητας της τρέχουσας παραγωγής εμβολίων, καθώς και για την προσαρμογή των εμβολίων στις νέες παραλλαγές, όπως απαιτείται. Υποστηρίζουμε επίσης τις συνεχείς προσπάθειες της Κομισιόν για επιτάχυνση της διαθεσιμότητας πρώτων υλών, διευκόλυνση συμφωνιών μεταξύ κατασκευαστών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, κάλυψη υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε να βοηθηθεί η αύξηση της παραγωγής στην ΕΕ και να προωθηθούν οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης. Οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν την προβλεψιμότητα της παραγωγής εμβολίων και να τηρούν τις συμβατικές προθεσμίες παράδοσης. Πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τις συνολικές προσπάθειες.

4. Ζητούμε να συνεχιστεί η εργασία σε μια κοινή προσέγγιση επί των πιστοποιητικών εμβολιασμού και θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα.

5. Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας με τρίτες χώρες και υπογραμμίζουμε την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε την παγκόσμια αντίδρασή μας στην πανδημία. Παραμένουμε δεσμευμένοι να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε εμβόλια για ομάδες προτεραιότητας στη γειτονιά μας και πέρα από αυτήν, βάσει κοινών αρχών και να υποστηρίξουμε μια παγκόσμια προσέγγιση μέσω του COVAX Facility. Χαιρετίζουμε τα πρώτα σχέδια της COVAX για τη διανομή εμβολίων σε 92 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε το δίκαιο μερίδιο της ΕΕ στη χρηματοδότηση του ACT-A.
6. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τη συνολική κατάσταση και να αναλαμβάνουμε δράση ανάλογα με τις ανάγκες.

7. Αν και η κρίση COVID-19 δεν έχει τελειώσει, είναι καιρός να αρχίσουμε να ενισχύουμε τη μελλοντική μας ανθεκτικότητα στην υγεία τώρα.

8. Θα εργαστούμε για τη βελτίωση του συντονισμού της ΕΕ, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της Ένωσης βάσει των Συνθηκών, για τη διασφάλιση καλύτερης πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία. Κατά προτεραιότητα, απαιτείται εργασία για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα διαθέτει τα μέσα για να εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια και κρίσιμα εφόδια για όλα τα κράτη μέλη της, για να υποστηρίξει ολόκληρη τη διαδικασία ανάπτυξης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης επένδυσης στην παραγωγή χωρητικότητα και να αξιοποιήσει καλύτερα τα δεδομένα και τις ψηφιακές τεχνολογίες για ιατρική έρευνα και υγειονομική περίθαλψη. Θα πρέπει επίσης να προωθηθούν οι εργασίες για τις προτάσεις της Ένωσης για την Υγεία και τη Φαρμακευτική Στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε φάρμακα σε όλα τα κράτη μέλη.

9. Καλούμε την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση έως τον Ιούνιο του 2021 σχετικά με τα διδάγματα που έχουν αντληθεί από την πανδημία COVID-19 μέχρι στιγμής. Η έκθεση θα πρέπει επίσης να αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, τον συντονισμό, την επικοινωνία και τις κοινές δημόσιες συμβάσεις, καθώς και τον τρόπο διασφάλισης επαρκούς παραγωγικής ικανότητας στην ΕΕ και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεματικών, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα των παγκόσμιων αλυσίδων ιατρικού εφοδιασμού. Αυτή η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

10. Η παγκόσμια πολυμερής συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών απειλών για την υγεία. Έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας, μεταξύ άλλων ενισχύοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εργαζόμαστε προς μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες στο πλαίσιο της. Σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπουμε στη Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία της G20 στη Ρώμη.

Μητσοτάκης: Όσο νωρίτερα η απόφαση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τόσο καλύτερα για την ΕΕ

Την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι “αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες”, ενώ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Επίσης, αναφερόμενος στην πρότασή του, επανέλαβε με έμφαση, ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως “θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Επίσης κατά την παρέμβασή του ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα εμβόλια και επισήμανε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων,

Τέλος, ο πρωθυπουργός στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Άγγελα Μέρκελ: Υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού «ώστε να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ»

Υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ, τάχθηκε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ,  επισημαίνοντας ότι η προσδοκία είναι η τεχνική προετοιμασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδέψει μόνο ο κάτοχός του.

«Η προσδοκία είναι ότι αυτό (ενν. το πιστοποιητικό εμβολιασμού) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είμαι προγραμματίστρια τεχνικός, άρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες – έχω μιλήσει για τρεις μήνες – και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «όλοι σήμερα επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή, με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού, δεν αποτελεί ζήτημα». Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε, τόνισε η Καγκελάριος και ανέφερε ότι δεν υπάρχει μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Είπαμε ότι π.χ. τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ, αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία», εξήγησε, για να προσθέσει ότι είναι σίγουρα σωστό για το μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας το πιστοποιητικό. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση», συνέχισε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, εάν προηγουμένως δεν έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Αναφερόμενη στη συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους της, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι συμφωνούν όλοι στην ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου εργαλείου και ανέφερε ότι οι τεχνικές προεργασίες έχουν γίνει από την Επιτροπή από κοινού με τα κράτη – μέλη ήδη τον Ιανουάριο. Αυτό πρέπει τώρα να εφαρμοστεί, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια πύλη, μια πρόσβαση  και μια συμβατότητα των διαφόρων εθνικών ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, δήλωσε και, σε ό,τι αφορά την Γερμανία, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός εθνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Τα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιέχει έχουν προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη – μέλη. Και τώρα έχει γίνει η ανάθεση από το υπουργείο Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται περίπου τρεις μήνες προκειμένου να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις και αυτό είναι περίπου και το χρονικό διάστημα που και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει ορίσει για την ανάπτυξη ενός τέτοιου εγχειρήματος ώστε σε εύλογο χρόνο από πάρα πολλά κράτη – μέλη – θα έλεγα από όλα –  να έχουν αναπτυχθεί εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία, μέσω της πύλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μεταξύ τους συμβατά, προκειμένου να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ με περισσότερες πληροφορίες και ίσως αυτό να γίνει η βάση και για την είσοδο στην ΕΕ από τρίτες χώρες», τόνισε η γερμανίδα Καγκελάριος.