Τη διαβεβαίωση ότι η γερμανική κυβέρνηση δε δίνει χρήματα στην Ελλάδα αλλά χρόνο για ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, έδωσε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική Βουλή, όπου διεξάγεται σήμερα η ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας των Βρυξελλών. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο κοινοβούλιο σημείωσε ότι η απόφαση δεν είναι εύκολη για κανέναν, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει, και τόνισε ότι «αλληλεγγύη σημαίνει πως καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του».

Ads

Η γερμανική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αν και, σε μεγάλο ποσοστό, απρόθυμα, εξαιτίας ανησυχιών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Η πλειοψηφία των βουλευτών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) τάχθηκαν χθες υπέρ της παράτασης, ενώ οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της παράτασης. «Αυτό το κάνουμε όχι εξαιτίας των άξεστων σχολίων εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά διότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης» δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατά τη συζήτηση ήταν η στιγμή που ο Γερμανός βουλευτής του SPD, Άξελ Σέφερ είπε «όχι» στην καμπάνια της Βild που καλούσε σε όχι της παράτασης, από το βήμα της γερμανικής Βουλής.  Ο Άξελ Σέφερ, στην ομιλία του στη γερμανική βουλή, εμφανίστηκε με το εν λόγω πρωτοσέλιδο στα χέρια με το «Όχι» σβησμένο με κόκκινο μαρκαδόρο. «Είμαστε όλοι κατά κάθε καμπάνιας που στοχοποιεί άλλες χώρες». Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, στο οποίο ανήκει ο κ. Σέφερ, ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό και αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Ads

image

Στην ομιλία του προς τους Γερμανούς βουλευτές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις που είχε τις τελευταίας μέρες με τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν έκανα την απόφαση για την Ελλάδα ευκολότερη, αναδεικνύοντας πάντως ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει. «Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμιά επιφύλαξη», είπε ζητώντας την έγκριση.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν αφορά αποκλειστικά τη χώρα αλλά το σύνολο της Ευρώπης. «Στην Ευρώπη είμαστε μία κοινότητα, και ειδικά εμείς στη Γερμανία είμαστε καλύτερα όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά» τόνισε, και «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη». «Η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» πρόσθεσε, αλλά όπως είπε, αυτό «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο», σημείωσε.

«Φυσικά σεβόμαστε τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως πρέπει να πούμε στην Ελλάδα πως δεν αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο σωστός δρόμος στην Ευρώπη», σημείωσε στην ομιλία τους ο Γερμανός υπουργός, εκτιμώντας ότι «τα τελευταία χρόνια αποδείξαμε ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός».

Δείτε live τη συνεδρίαση πατώντας εδώ.