Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το Brexit, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ομιλία που θα εκφωνήσει η Τερέζα Μέι την Παρασκευή στη Φλωρεντία για να περιγράψει το όραμά της όσον αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Ο Τουσκ συναντήθηκε νωρίτερα με τη Μέι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρθηκε στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η συνάντησή τους στο Λονδίνο θα σημειωθεί σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή, λίγες ημέρες μετά την ομιλία της στην Ιταλία και πριν από το επίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ την 28η Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, κορυφαίος σύμβουλος της Μέι για ευρωπαϊκά θέματα σημείωσε μιλώντας σε στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα υποσχεθεί, κατά την ομιλία της στη Φλωρεντία, πως το Λονδίνο θα καλύψει ένα κενό στον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ αμέσως μετά την αποχώρηση του ΗΒ. Η εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Ads

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το brexit δεν θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες στο δείπνο του Ταλίν, όμως η Μέι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενημερώσει τους υπόλοιπους 27 ηγέτες για τη θέση της.

Ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις για το brexit, ενώ οι ρωγμές στο Συντηρητικό Κόμμα βαθαίνουν. Η ομιλία της Μέι στη Φλωρεντία θεωρείται μια ευκαιρία για τη βρετανίδα πρωθυπουργό να δώσει ώθηση στις συνομιλίες και να ανακτήσει ένα μέρος τουλάχιστον του κύρους και της ισχύος της.

Μολονότι ο Τουσκ έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των 27 ηγετών όσον αφορά το brexit, μόνον ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι εξουσιοδοτημένος να διαπραγματεύεται με τους Βρετανούς εκ μέρους της ΕΕ και οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές στο Λονδίνο πως σε αυτόν θα πρέπει να απευθύνεται για όλα τα ζητήματα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Μπαρνιέ στις διαπραγματεύσεις έχουν απελπίσει τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν να παραμεριστούν τα θέματα του διαζυγίου, όπως ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει το Λονδίνο ή τα σύνορα με την Ιρλανδία, και να γίνει συζήτηση για τη μελλοντική σχέση. Ο Μπαρνιέ επιμένει ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters