«Ραντεβού» στην Τσουγκσπίτσε, στην κορυφογραμμή των Άλπεων, στα αυστρογερμανικά σύνορα, έχουν ο αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού «Κόμματος Ελευθερίας» ( (FPÖ) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και η ομόλογός της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) Φράουκε Πέτρι. Για την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματίζεται συνάντηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και με την αρχηγό του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, στη Βιέννη.

Ads

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι Αυστριακοί ακροδεξιοί, πρόκειται για μια συνάντηση με «συμβολικό χαρακτήρα» καθώς τα δύο κόμματα επιδιώκουν την «ευρωπαϊκή συνεργασίας» αλλά απορρίπτουν το μοντέλο της ΕΕ. Οι συνομιλίες των δύο αρχηγών, όπως αναφέρουν, «θα αποτελέσουν αφετηρία για κοινά προγράμματα και στόχους».

Όσο για τη συνάντηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε την ερχόμενη Παρασκευή με την αρχηγό της γαλλικής Ακροδεξιάς, αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Βιέννη, με τίτλο «Πατριωτική Άνοιξη» και με θέμα «Συνεργασία για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ευρώπη».

Και οι δύο συναντήσεις φέρεται να εντάσσονται στις προθέσεις του ακροδεξιού αυστριακού κόμματος για τη στενότερη διαδικτύωση των ευρωπαϊκών κομμάτων αυτού του χώρου και στο πλαίσιο αυτό είχαν υπάρξει συναντήσεις των ηγεσιών τους για συντονισμό τους, πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Ads

Σημειώνεται πως η αρχηγός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Φράουκε Πέτρι είχε βρεθεί στη Βιέννη ως προσκεκλημένη του Κόμματος Ελευθερίας στο εκλογικό «πάρτι» τους το βράδυ του δεύτερου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, στις οποίες ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς, Νόρμπερτ Χόφερ, έχασε οριακά (49,7%) έναντι του αντιπάλου του, υποψήφιου των Πράσινων και μελλοντικού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υποψήφιος του, Νόρμπερτ Χόφερ, όπως και ένας «πολίτης-ψηφοφόρος», κατέθεσαν προχθές στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, προσφυγή, που περιλαμβάνει 150 σελίδες, κατά του εκλογικού αποτελέσματος, επικαλούμενοι «προβλήματα, λάθη και παρανομίες, χωρίς τα οποία ο κ. Χόφερ θα μπορούσε να ήταν ήδη πρόεδρος».

Σε σχέση με την παρουσία της Φράουκε Πέτρι στο εκλογικό «πάρτι» του FPÖ, ο κ. Στράχε είχε επιβεβαιώσει, σε δηλώσεις του, την επίσημη συνεργασία του κόμματός του με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Εναλλακτική για τη Γερμανία γιόρτασε μαζί μας».