Το Συντηρητικό κόμμα, οι Τόρις, της Τερέζα Μέι κατέληξαν σε συμφωνία με το υπερσυντηριτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας το DUP για να δώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στους Τόρις θα λάβει οικονομική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων.

Ads

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία ύστερα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, οι οποίες ξεκίνησαν μετά το εκλογικό ναυάγιο της Τερέζα Μέι, η οποία οδήγησε τη χώρα σε εκλογές προκειμένου να ενισχυθεί όμως τελικά έχασε την αυτοδυναμία.

Το DUP, με τους 10 βουλευτές του, δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό αλλά θα στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Τόρις στις ψηφοφορίες, αρχής γενομένης από τις προγραμματικές δηλώσεις και τον προϋπολογισμό.

Μιλώντας έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Downing Street, η Άρλεν Φόστερ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας. Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα σε δύο κόμματα που «έχουν πολλές κοινές αξίες».

Ads

Πολλοί εκτιμούν πως η οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στο DUP ενδεχομένως να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς Σκωτία και Ουαλία δεν πρόκειται να λάβουν αντίστοιχη χρηματοδότηση. Επιπλέον το κυβερνητικό πρόγραμμα των Τόρις περιλαμβάνει πολλά αμφιλεγόμενα σημεία και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως το DUP θα στηρίξει κάθε πτυχή του.

Διαβάστε επίσης: