Το κεντροδεξιό κόμμα Φάιν Γκέιλ του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Έντα Κένι κατέληξε σε συμφωνία με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το επίσης κεντροδεξιό Φιάνα Φέιλ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Μπήκε έτσι ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί η Ιρλανδία, στις πρώτες εκλογές που έγιναν στη χώρα μετά την εφαρμογή ενός σκληρού μνημονίου.

Ads

Στις εκλογές που είχαν γίνει στις 26 Φεβρουαρίου, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Φάιν Γκέιλ με τους Εργατικούς, που εφάρμοσε το πρόγραμμα λιτότητας κατέρρευσε αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα το Φάιν Γκέιλ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,1% ενώ οι κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Εργατικοί, συγκέντρωσαν 7,8%. Το αντιπολιτευόμενο Φιάνα Φέιλ συγκέντρωσε 22,9% ενώ το αριστερό Σιν Φέιν ήρθε τέταρτο 14,9%.

Με βάση τη συμφωνία που επιτευχθεί δύο μήνες μετά τις κάλπες, το Φιάνα Φέιλ θα απέχει από τις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο σε κρίσιμα ζητήματα, επιτρέποντας στο κυβερνών κόμμα να περνάει τα νομοσχέδια.

Ads

Το Φάιν Γκέιλ θα χρειαστεί πάντως να εξασφαλίσει τη στήριξη και ορισμένων από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές, με τους οποίους βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, αφού όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μαζί του.

Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η συμφωνία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 και θα περάσει τρεις ετήσιους προϋπολογισμούς.