Σε συμβιβασμό προχώρησε αργά χθες ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Φρανσουά Μπαϊρού προκειμένου να λήξει η διαμάχη που μαινόταν επί δυο ημέρες εξαιτίας της λίστας των υποψηφιοτήτων του κόμματος του Μακρόν για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ads

Στο «μπρα ντε φερ» που άσκησε ο Μπαϊρού, κατάφερε να βγει τελικά ικανοποιημένος. Η σύσκεψη στο χθεσινό πολιτικό γραφείο του κεντρώου κόμματος Modem, έληξε στις 11.30 τη νύχτα, ύστερα από τετράωρη διαπραγμάτευση με τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο μετονομάστηκε μετά τις εκλογές σε République en marche.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού εξασφάλισε την υπόσχεση να παραχωρηθούν στους κεντρώους 102 θέσεις στις εκλογικές περιφέρειες, έναντι 38 που είχε η πρώτη λίστα. «Καταλήξαμε σε μια συμφωνία σίγουρη και ισορροπημένη», δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος της σύσκεψης.

«Κάναμε σημαντικά βήματα σε εξαιρετικά σημαντικά θέματα για το μέλλον της προεδρικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε. Από τη χθεσινοβραδινή συνεργασία των κεντρώων με τα μέλη του κόμματος Μακρόν καταρτίσθηκε μια λίστα για τις 102 υποψηφιότητες, οι οποίες αναμένεται να επικυρωθούν σήμερα από το République en marche.

Ads

Ο Μπαϊρού δήλωσε ότι αυτή τη φορά «έχει εμπιστοσύνη ότι όλα θα πάνε καλά». Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Deutsche Welle, εξαργύρωσε στο έπακρο την υποστήριξη που πρόσφερε στον Μακρόν, δίνει νέα πνοή στο κόμμα του που για την ώρα έχει έναν μόνο βουλευτή, και εξασφαλίζει νέα εισροή χρημάτων από τις υποψηφιότητες που θα νικήσουν στις βουλευτικές εκλογές.