Στη σύλληψη δύο υπόπτων για τρομοκρατία προχώρησε η γερμανική αστυνομία. Πρόκειται για δύο άντρες που φέρονται να στρατολογούσαν τζιχαντιστές που θα προωθούσαν στη Συρία. Η αστυνομία υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχεδίαζαν επίθεση σε γερμανικό έδαφος.

Ads

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από εφόδους σε 11 σπίτια στο Μοαμπίτ και το Βέντινγκ, σε επιχειρήσεις που συμμετείχαν περίπου 250 αστυνομικοί. Συλληφθέντες ένας 41χρονος κι ένας 43χρονος.

Ο πρώτος που ήταν γνωστός με το πρωσωνύμιο ο «εμίρης» κατηγορείται πως ήταν επικεφαλής ομάδας ισλαμιστών στην περιοχή Τίεργκαρτεν της γερμανικής πρωτεύουσας. Ο 41χρονος με μαθήματα «θρησκευτικής μελέτης» αποσκοπούσε στη ριζοσπαστικοποίησή των μελών της ομάδας του και στην προετοιμασία τους ώστε να σταλούν στη Συρία.

Ο δεύτερος κατηγορείται ως συνεργός του και ως υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση του δικτύου και της μεταφοράς στη Συρία, όπως και την χρηματοδότηση βίαιων ενεργειών στη Συρία.

Ads

Οι γερμανικές αρχές υπολογίζουν σε λίγες εκατοντάδες τον αριθμό Γερμανών υπηκόων ή διαμένοντων στη Γερμανία που είχαν φύγει για να πολεμήσουν στη Συρία με τους τζιχαντιστές και έχουν επιστρέψει.