Οι χώρες μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με αφορμή την πρόταση για μετεγκατάσταση των προσφύγων, ένα σχέδιο που έχει ως βάση τη γαλλογερμανική πρόταση, αλλά βρίσκει αντίθετες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ads

Το προσχέδιο συμφωνία, που θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εσωτερικών των «28» στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει την πρόταση που έχει καταθέσει η Κομισιόν για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτός ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η κατανομή τους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τη στήριξη και της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ, πρότεινε την υιοθέτηση δεσμευτικών ποσοστώσεων, με βάση τις οποίες οι υπόλοιπες χώρες θα υποδεχτούν ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Σε αυτήν την πρόταση αντιδρούν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως η Σλοβακία και η Τσεχία. Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ακροδεξιά κυβέρνησης της Ουγγαρίας, η οποία αν και ωφελείται από τις ποσοστώσεις, υποστηρίζει πως αυτό θα προσέλκυε ακόμη περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Ads

Σύμφωνα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που επικαλείται το Reuters, στο προσχέδιο γίνεται λόγος για «μετεγκατάσταση άλλων 120.000 ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, από τις χώρες-μέλη που εκτίθενται σε μαζικές μεταναστευτικές ροές». Οι εν λόγω χώρες δεν αναφέρονται ονομαστικά, λόγω των διαφωνιών της Ουγγαρίας.

Σχετικά με το πρώτο σχέδιο Γιούνκερ, που προέβλεπε μετεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων από Ελλάδα και Ιταλία, αυτό αναμένεται να υιοθετηθεί από τους υπουργούς, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, η συμμετοχή των χωρών μελών στην μετεγκατάσταση των προσφύγων βάσει αυτού του σχεδίου, δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά εθελοντική, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για τις ποσοστώσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αν οι υπουργοί δεν καταλήξουν σήμερα σε μια λύση. Ορισμένες κυβερνήσεις όμως, αμφισβητούν τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνόδου πριν από την τακτική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη Συνθήκη Σένγκεν και να επιβάλει ξανά ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία. Σημειώνεται εξάλλου και η διαβεβαίωση του Βερολίνου, ότι οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν ένα προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης στη μεθόριο των δύο χωρών.

Επιπροσθέτως, οι υπουργοί αναμένεται ότι θα εγκρίνουν μια σειρά από ενέργειες για την ενίσχυση της άμυνας των κοινών συνόρων, για την καλύτερη ταυτοποίηση όσων μπαίνουν στην ΕΕ και τη γρήγορη απέλαση των οικονομικών μεταναστών που θα κριθεί ότι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν ως πρόσφυγες, που έφυγαν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από πολέμους ή διώξεις.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν αρχικά για τις τελευταίες εξελίξεις από εκπροσώπους της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Θα ακούσουν επίσης μια παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες προτάσεις της, όσον αφορά την ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη.

Οι υπουργοί της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας θα παραστούν στη σύνοδο, μολονότι οι χώρες τους έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή της πολιτικής ασύλου της ΕΕ. Στις συνομιλίες αυτές μετέχουν και εκπρόσωποι της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας, χωρών που είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν, όχι όμως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.