Μεγάλη τραγωδία στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Χιονοστιβάδα έπεσε πάνω στο ξενοδοχείο Rigopiano, καταπλακώνοντας όλους τους ένοικους και το προσωπικό. Υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον 30 νεκρούς. Οι διασώστες που με τεράστια δυσκολία έφτασαν στο σημείο, λένε ότι «το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια, κανένα σημείο ζωής». Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες δυο ανθρώπων που σώθηκαν καθώς βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο τη στιγμή που χτύπησε η χιονοστιβάδα. 

Ads

Ήδη έχουν ανασυρθεί τρεις νεκροί, ανάμεσά τους δυο παιδιά. Οι διασώστες ψάχνουν μέσα σε χιόνια και συντρίμμια αφού το ξενοδοχείου ουσιαστικά δεν υπάρχει πια. Η χιονοστιβάδα το μετακίνησε κατά δέκα ολόκληρα μέτρα. 

Συνολικά μέσα στο ξενοδοχείο εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμη 27 άτομα εργαζόμενοι και οικογένειες τουριστών. Έτσι ο αριθμός των νεκρών παραμένει ανεπιβεβαίωτος. Οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται οι προσπάθειες των διασωστών είναι ακραίες. 

Η χιονοστιβάδα εκτιμάται ότι προκλήθηκε από τις τέσσερις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που συγκλόνισαν χθες από το πρωί έως και το μεσημέρι την κεντρική Ιταλία. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους από εχθές 500 είναι οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί, μία κάθε τρία λεπτά.

Ads

image

image

Εικόνες καταστροφής

Οι πελάτες ήταν έτοιμοι να φύγουν από το ξενοδοχείο

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες δυο ανθρώπων που κατάφεραν να σωθούν καθώς την ώρα της τραγωδίας βρίσκονταν έξω από το κτίριο. Αυτοί ήταν εξάλλου που κάλεσαν βοήθεια από το αυτοκίνητό τους όπου κατέφυγαν για να μην παγώσουν από το κρύο. 

Οι διασώστες δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να φτάσουν στο σημείο εξαιτίας της ισχυρής χιονοθύελλας που επικρατούσε στην περιοχή. Μπορείτε να δείτε τις ακραίες συνθήκες που καταγράφονται στις φωτογραφίες και τα βίντεο. 

Βίντεο από το σημείο 

Οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης 

Βίντεο από ελικόπτερο

image

image

Σύμφωνα με φιλικό πρόσωπο ενός εκ των δύο διασωθέντων λίγο πριν η χιονοστιβάδα καταπλακώσει το ξενοδοχείο, όλοι οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι του Rigopiano ήταν έτοιμοι να το εγκαταλείψουν. Μάλιστα βρίσκονταν με τις αποσκευές τους σε χώρο εντός του ξενοδοχείου και περίμεναν τα εκχιονιστικά μηχανήματα που όπως είχαν ενημερωθεί θα έφταναν σύντομα. Αυτά δεν έφτασαν ποτέ. Αντίθετα η χιονοστιβάδα χτύπησε το ξενοδοχείο. 

Συγκλονιστική μαρτυρία

«Ο Τζαμπιέρο και οι άλλοι ένοικοι του ξενοδοχείου είχαν πληρώσει. Πήγαν στην ρεσεψιόν και ήταν έτοιμοι να φύγουν μόλις θα ερχόταν το εκχιονιστικό. Τους είχαν πει ότι θα έφτανε στις 15.00, αλλά αργότερα τους ενημέρωσαν ότι θα έφτανε στις 19.00. Είχαν ετοιμάσει τις αποσκευές τους, όλοι οι πελάτες ήθελαν να φύγουν», είπε ο Κουιντίνο Μαρτσέλα, ιδιοκτήτης εστιατορίου και εργοδότης του ενός διασωθέντα.

«Εχθές στις 17,30 έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον μάγειρά μου μέσω Whatsapp, ο μάγειράς μου που έκανε διακοπές με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, έξι και οκτώ ετών. Μου είπε: ‘Βοήθεια, εδώ έπεσε χιονοστιβάδα, το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια, εξαφανίστηκε, έχει θαφτεί. Σώθηκα, είμαστε δύο, αλλά καλέστε για βοήθεια, καλέστε τους διασώστες’», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Μαρτσέλα άρχισε να επικοινωνεί με όλους τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης. Όπως διηγήθηκε στην αρχή, ούτε καν τον πίστεψαν κι έκανε πολύ ώρα να βγάλει άκρη. Παράλληλα έλαβε μήνυμα από τον εργαζόμενό του: «Είναι όλοι νεκροί. Είναι μέσα η γυναίκα μου, τα παιδιά μου. Τα έχασα όλα». 

Δείτε φωτογραφίες από το σκηνικό της τραγωδίας 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

imageimage

image

image

image

image