Για επικείμενα πολλαπλά χτυπήματα των τζιχαντιστών σε Βέλγιο και Γαλλία κάνει λόγο σε εσωτερικό έγγραφο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου. 

Ads

Το Reuters και βελγικά ΜΜΕ παρουσιάζουν το έγγραφο μιλώντας για οργανωμένο σχέδιο τζιχαντιστών και τονίζουν ότι οι βελγικές αρχές έχουν αποστείλει προειδοποίηση σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ομάδες τζιχαντιστών που έχουν έρθει από τη Συρία μέσω Τουρκίας και Ελλάδας – χωρίς διαβατήρια – με βάρκες είναι αυτοί που θα εκτελέσουν το σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει επιθέσεις ανά ζευγάρια σε Βέλγιο και Γαλλία. 

Τα σχετικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως στην προειδοποίηση αναφέρεται πως οι ομάδες αυτές «έχουν ήδη στην κατοχή τους τον απαραίτητο οπλισμό και η δράση τους είναι επικείμενη».

Ads

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική του Βελγίου ήδη τα άτομα αυτά που βρίσκονται σε επαφή με πυρήνες τρομοκρατών στην Ευρώπη.

Για το χτύπημα σε βελγικό έδαφος τρεις είναι οι στόχοι: Ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, ένα εστιατόριο – αμερικανικής αλυσίδας φαστ φουντ και ένα αστυνομικό τμήμα. 

Στόχοι των τζιχαντιστών φέρονται επίσης να είναι εκτός ξένες προσωπικότητες αλλά και του Βελγίου, όπως η βασιλική οικογένεια και πολλοί υπουργοί. 

Επίσης λιμάνια, αεροδρόμια, μέσα μαζικής μεταφοράς, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πρεσβείες, έδρες ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών αλλά και οι υπαίθριες αναμεταδόσεις του EURO 2016, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, μεγάλα ξενοδοχεία, συγκεντρώσεις, συναυλίες, εμπορικοί δρόμοι, πεζόδρομοι, τόποι λατρείας. 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ έχουν ενημερώσει και τις γαλλικές αρχές. 

Η προειδοποίηση επιβεβαιώθηκε από τη βελγική Συντονιστική Μονάδα Ανάλυσης Απειλών αλλά σημειώθηκε ότι δεν κρίθηκε απαραίτητο να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού που ήδη βρίσκεται στο 3 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. 

«Λαμβάνουμε κάθε είδους πληροφορίες. Καταλήξαμε ότι σε σχέση με αυτές τις πληροφορίες, δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο θεωρούμενης απειλής σε σχέση με τους αναφερόμενους ως στόχους» είπε στην Le Soir, ο διευθυντής της Συντονιστικής Μονάδας Ανάλυσης Απειλών, Παλ βαν Ντιχσέλτ.