Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στοχεύει στην ενδυνάμωση της γαλλικής επιρροής σε ευρωπαϊκό επιπέδο και φέρεται να προσπάθεί να εκμεταλλευτεί και το γεγονός πως η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung (SZ), ο Μακρόν έχει ήδη δομολογήσει το σχέδιό του για «κατάληψη» σημαντικών θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια θέση την οποία έχει «βάλει στο μάτι» ο Γάλλος πρόεδρος είναι αυτή του προέδρου του Eurogroup, για την οποία προωθεί τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η παραχώρηση της εν λόγω θέσης σε Γάλλο αξιωματούχο θα αποτελούσε και μια ένδειξη από τη γερμανική κυβέρνηση πως παίρνει σοβαρά το θέμα της εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης.

Εξάλλου είναι κοινό μυστικό πως στις Βρυξέλλες υπάρχει ελπίδα για επανεκκίνηση της γαλλογερμανικής ατμομηχανής που θα έδινα σημαντική ώθηση στην Ευρώπη.

Ads

Στον αντίποδα, οι προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, μπορεί να είχαν μια πρώτη θετική ανταπόκριση από την καγκελάριο, ωστόσο αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους και παραμένει ασαφές αν θα λειτουργήσουν στην πράξη.

Πάντως για τον Λε Μερ, το Βερολίνο φαίνεται να έχει θετική άποψη. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών για την Ελλάδα, στα τέλη Μαΐου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εμφανιζόταν πάντα σε «σωστό τόνο». «Απαιτητικός αλλά ταυτόχρονα συμβιβαστικός», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Ο Λε Μερ λειτούργησε περισσότερο ως μεσολαβητής παρά ως διαπραγματευτής».