Το χαλί για την παραμονή του Γέρουν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup φέρονται να προετοιμάζουν στις Βρυξέλλες, μετά τη συντριβή του κόμματός του στις Ολλανδικές εκλογές, που τον θέτει ουσιαστικά εκτός της νέας κυβέρνησης της χώρας. 

Ads

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα «L’ Echo», ήδη συζητιέται το σενάριο ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup να μην είναι ταυτόχρονα και υπουργός Οικονομικών κάποιας χώρας – μέλους της ευρωζώνης.

Όπως γράφει η εφημερίδα ο Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε έτσι από το 2018 και μετά να παραμείνει για ακόμη 2,5 χρόνια στην προεδρία του Eurogroup. 

Σημειώνει επίσης ότι αν αποφασιστεί πως η προεδρία του Eurogroup θα είναι «αποκλειστικής απασχόλησης», τότε ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, όπως οι ΥΠΟΙΚ που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις.

Ads

Ερωτηθείς σήμερα για τη θητεία του στην προεδρία του Eurogroup, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι η σχετική απόφαση εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία θα χρειαστεί λίγο χρόνο» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Μέχρι το τέλος της εντολής μου, θα υπάρξει ένα κενό, για το οποίο θα αποφασίσει το Eurogroup».

Ο δε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι η θητεία του Ντάισελμπλουμ ολοκληρώνεται το 2018 και σημείωσε ότι ο Ολλανδός υπουργός «κάνει καλά τη δουλειά του ως πρόεδρος».