Ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών, καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να θέσουν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν για το φυσικό αέριο σηματοδοτεί μια στροφή στο κρίσιμο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο που έχει διχάσει τις χώρες της ΕΕ. 

Ads

Συνολικά 15 χώρες- ανάμεσά τους και η Ελλάδα- επιθυμούν οριζόντιο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Στον αντίποδα οι χώρες που αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση – ανάμεσά τους η Γερμανία- υποστηρίζουν ένα πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, εκφράζοντας ανησυχίες για τις ενεργειακές προμήθειες σε περίπτωση που εφαρμοστεί το οριζόντιο πλαφόν.

Μιλώντας την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε, πως «η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση, έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ, που θα διασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό». 

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ανώτατο όριο θα είναι το πρώτο βήμα για μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε. 

Ads

Πρόσθεσε επίσης ότι θα διευκρινίσει σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα από την Πέμπτη ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια και πως το προσωρινό ανώτατο όριο τιμών πρέπει να σχεδιαστεί «σωστά» για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού.

Μιλώντας για την επιστολή που θα στείλει προς τους ηγέτες υπογράμμισε ακόμη πως θα πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές – για παράδειγμα με τη Νορβηγία – για να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε επίσης να εξεταστεί η τιμή του φυσικού αερίου «πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και τον περιορισμό της αστάθειας και των επιπτώσεων των ρωσικών χειρισμών στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι: «Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν την προστασία της υποδομής ζωτικής σημασίας, χρησιμοποιώντας δορυφορική επιτήρηση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών. «Οι πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή μας υποδομή. Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουν καλύτερα αυτήν την κρίσιμης σημασίας υποδομή», είπε.