Τεστ αντοχής για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σχεδιάζει η FRONTEX.

Ads

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Φαμπρίτσε Λετζέρι αποκάλυψε τα σχέδια αυτά σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt. 

Τα τεστ αντοχής για τα σύνορα σχεδιάζονται στα πρότυπα των stress test των τραπεζών. Σύμφωνα με τον Λετζέρι η ανάλυση των αδύνατων σημείων στα σύνορα ορισμένων χωρών της ΕΕ θα ξεκινήσει από τον Οκτώβρη. Θα εξετάζονται διάφορα σενάρια για τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα.

Στις χώρες αυτές θα συμπεριλαμβάνονται φυσικά η Ελλάδα αλλά και η Γερμανία. Η Die Welt που επικαλείται πληροφορίες από την γερμανική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι δυο χώρες έχουν συμφωνήσει το ίδιο και οι Φινλανδία, Σλοβενία και Ρουμανία. 

Ads

«Θέλουμε να διαπιστώσουμε πόσο προετοιμασμένες είναι οι χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν μια κρίση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα για την περίπτωση κρίσης», λέει στη Welt ο Λετζέρι. 

Η ανάλυση των αδύναμων σημείων προβλέπεται από έναν κανονισμό της Frontex, o οποίoς θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες εβδομάδες. Ο κανονισμός προβλέπει επίσης τη διάθεση 1.500 υπαλλήλων από τις χώρες της Ε.Ε. για το σκοπό αυτό. 

Ο Λετζέρι δήλωσε επίσης ότι εκτός από την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν νόμιμοι δρόμοι εισόδου για τους πρόσφυγες ώστε να μειωθεί η πίεση των εξωτερικών συνόρων.