Από «σοβαρό» σε «κρίσιμο» αναβαθμίστηκε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πεντάβαθμη κλίμακα της χώρας.

Ads

Την σχετική ανακοίνωσε έκανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και έρχεται μια ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Ο «καμικάζι» Σαλμάν Αμπεντί, άφησε πίσω του 22 νεκρούς και 59 τραυματίες στην πλειοψηφία τους παιδιά. 

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. 

Όπως τόνισε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Ads

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα. Συνολικά περίπου 5.000 στρατιώτες θα περιπολούν δίπλα στις δυνάμεις της Αστυνομίας. 

Είναι η πρώτη φορά από το 2007 στη Βρετανία που το επίπεδο ασφαλείας ανεβαίνει σε αυτό το επίπεδο.