Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, που προέρχεται από τον δεξιό συνασπισμό, αποφάσισε να δώσει τη διερευνητική εντολή στους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, ζητώντας όμως «εγγυήσεις πως η συμμαχία των Σοσιαλιστών με δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων».

Ads

Υπενθυμίζεται, πως ο δεξιός συνασπισμός του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που κυβέρνησε στα χρόνια των Μνημονίων, κέρδισε τις εκλογές στην Πορτογαλία, ωστόσο δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, καθώς δεν είχε πολιτικούς συμμάχους στο κοινοβούλιο. Αντίθετα το σύνολο της πορτογαλικής αριστεράς διέθετε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και οι Σοσιαλιστές ήρθαν σε συμφωνία με το Μπλοκ της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αντιμέτωπος με την πολιτική κρίση, ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα ανακοίνωσε τελικά τη Δευτέρα πως αποφάσισε «να αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα να καταβάλει προσπάθειες για τον σχηματισμό σταθερής, βιώσιμης και αξιόπιστης κυβέρνησης».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Πορτογαλίας, ο Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα ζήτησε ακόμη σήμερα από τον Αντόνιο Κόστα να δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσει «τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος» και θα εγγυηθεί «τον σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεων της Πορτογαλίας στο πλαίσιο των οργανισμών συλλογικής άμυνας».

Ads

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι σοσιαλιστές με το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και τους Πρασίνους «προκαλούν αμφιβολίες για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα μιας μειοψηφικής κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή του με τον Κόστα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κίνηση του πορτογάλου προέδρου να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλιστές καταδεικνύει τη σταδιακή εξασθένηση των επιφυλάξεων σχετικά με την προοπτική ανάληψης της εξουσίας από την αριστερά, σχεδόν δύο μήνες μετά τις άκαρπες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.