Στους νεοναζί στρέφονται πλέον οι έρευνες της γερμανικής αστυνομίας για την τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο λεωφορείο της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ντόρτμουντ. 

Ads

Η αστυνομία έχει βάλει πλέον στο μικροσκόπιο την επιστολή ανάληψης ευθύνης που εστάλη με email στην γερμανική εφημερίδα Taggespiegel το Σαββατοκύριακό. 

Το κείμενο δεν υπογράφεται αλλά παραπέμπει σε νεοναζιστικό υπόβαθρο. Στο κείμενο σημειώνεται ότι η επίθεση στο λεωφορείο ήταν «η τελευταία προειδοποίηση».

Ο αποστολέας καταφέρεται εναντίον της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό ενώ αναφέρεται σε μια «ομάδα της Κολωνίας» που είναι έτοιμη για να χύσει «πολύχρωμο αίμα».

Ads

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι Γερμανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εξετάζουν το e-mail, ώστε να εξακριβώσουν την αυθεντικότητά του.

Ήδη οι ερευνητές της επίθεσης είχαν σοβαρές αμφιβολίες για το αν οι τρεις επιστολές ανάληψης ευθύνης που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης και παρέπεμπαν στο Ισλαμικό Κράτος προέρχονταν όντως από τζιχαντιστές. 

Ειδικοί εκτιμούν ότι τις επιστολές έγραψαν γερμανόφωνοι που ήθελαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι γράφτηκαν από κάποιον που δεν μιλά γερμανικά με απώτερο στόχο των αποπροσανατολισμό των ερευνών ώστε οι αρχές να οδηγηθούν στο σενάριο τρομοκρατικού χτυπήματος από τζιχαντιστές. 

Νέα τροπή στην υπόθεση δίνει επίσης η πληροφορία που έγινε γνωστή το Σαββατοκύριακο στον γερμανικό Τύπο ότι τα εκρηκτικά πιθανότατα προέρχονται από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού ενώ οι μηχανισμοί ήταν ιδιαίτερα δυνατοί, κατασκευάστηκαν από επαγγελματίες και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειριστήριο.