Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι -45.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 70.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα- διαδήλωσαν σήμερα, Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που εισηγείται η βελγική κυβέρνηση του φιλελεύθερου Σαρλ Μισέλ.

Ads

«Οι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν περισσότερες ώρες για χαμηλότερο μισθό, ευέλικτες ώρες, δεν το θέλουμε αυτό, δεν είναι δυνατόν» είπε μία διαδηλώτρια.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν μεταξύ άλλων περισσότερες ώρες εργασίας, πιο ευέλικτες μορφές και υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης.

Οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι άγνωστοι έσπασαν την τζαμαρία ταχυδρομείου.

Ads

image

Αυτή είναι η τέταρτη διαδήλωση κατά των μέτρων της τετρακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τα τελευταία δύο χρόνια.

«Φουσκωμένοι λογαριασμοί, μειωμένη κοινωνική πρόνοια, περισσότερη δουλειά, για περισσότερη ώρα, με λιγότερες απολαβές και ολοένα και πιο ευέλικτη εργασία. Μοιράζονται δώρα στις μεγάλες περιουσίες και τις εταιρείες» ανέφεραν τα βελγικά συνδικάτα.

image

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο αντικοινωνική των τελευταίων 30 ετών», τόνισε ο πρόεδρος του σοσιαλιστικό συνδικάτου FGTB, Ρούντι Ντε Λεβ.

Η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ έχει παγώσει προσωρινά τους μισθούς και έχει ανακοινώσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 67 από τα 65 έτη, με ορίζοντα το 2030.