Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ενώ γκρεμίζονται τα ποσοστά του υποψηφίου της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Ads

Ο Φιγιόν υπό το βάρος του σκανδάλου με πρωταγωνιστές μέλη της οικογένειάς του, βρέθηκε από την 3η στην 18η θέση σε διάστημα ενός μήνα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 22%, καταγράφοντας πτώση 13% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.

Τις τελευταίες 30 ημέρες, η προεκλογική εκστρατεία του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων επλήγη από το σκάνδαλο περί αργομισθίας της συζύγου του.

Ads

Έκτοτε ο Φρανσουά Φιγιόν έχασε έδαφος και δεν θεωρείται πλέον φαβορί στην κούρσα για τον προεδρικό θώκο.

Πλέον ο επικρατέστερος θεωρείται ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την πρόθεση ψήφου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στη δημοσκόπηση του Elabe, που καταγράφει τα ποσοστά δημοφιλίας, με άνοδο 2% σε σύγκριση με πριν από ένα μήνα.

Το ποσοστό δημοτικότητας ανέρχεται σε 43%. Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν είδε τη δημοτικότητά του να σκαρφαλώνει 10% και να βρίσκεται πλέον στο 37%.

Η δημοτικότητα της προέδρου του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν κατέγραψε πτώση 1%. Ανέρχεται σε 28%.

Αναρμόδια η εισαγγελία, λένε οι δικηγόροι του Φιγιόν

Εντωμεταξύ, την αναγνώριση της «αναρμοδιότητας της» για την έρευνα της υπόθεσης Φιγιόν, ζήτησαν από την Οικονομική Εισαγγελική Αρχή σήμερα το απόγευμα, με συνέντευξη Τύπου, οι δικηγόροι του ζεύγους Φιγιόν.

«Αυτή η έρευνα παραβιάζει τις πλέον θεμελιώδεις αρχές του συνταγματικού δικαίου που είναι ο κύριος εγγυητής των θεσμών μας» δήλωσε ο Αντονέν Λεβί, ένας από τους δικηγόρους .

Σύμφωνα με τον Λεβί η πρώτη παραβίαση βρίσκεται στο γεγονός ότι η εν λόγω εισαγγελική αρχή, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της σατιρικής Canard Enchaine ενήργησε αυτεπάγγελτα, απαγγέλλοντας στον Φιγιόν την κατηγορία «κατάχρησης δημόσιου χρήματος. Τέτοιου είδους κατηγορία όμως δεν μπορεί να προσαφθεί σε έναν κοινοβουλευτικό (βουλευτή ή γερουσιαστή)» υπογράμμισε.

«Με άλλα λόγια, από νομικής απόψεως, ο κ. Φιγιόν δεν μπορεί να κατηγορηθεί για κατάχρηση δημόσιου χρήματος».

Οι δικηγόροι εξήγησαν ότι στηρίζουν το επιχείρημά τους στον ποινικό κώδικα, όπου δεν αναφέρεται τέτοιο αδίκημα για κοινοβουλευτικό (…) και επομένως κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ένα αδίκημα που δεν καθορίζεται από το νόμο .

Το αδίκημα για το οποίο ανακρίνεται ο κ. Φιγιόν είναι εντελώς ανεφάρμοστο» τόνισαν.

Ο Λεβί ανέφερε επίσης ότι η αρμοδιότητα της εν λόγω εισαγγελικής αρχής είναι περιορισμένη και ότι έως τώρα «ενήργησε βιαστικά» και έχοντας πέσει σε «παρανομία».

«Η Εισαγγελική Αρχή δεν είναι για να κρίνει μια ηθική ή μη συμπεριφορά, αλλά για να εφαρμόσει το νόμο» δήλωσε ο δικηγόρος. Υποστήριξε στη συνέχεια ότι στην όλη υπόθεση «θίγεται σοβαρά η αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών, της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής.

«Η αρχή αυτή που έχει συνταγματική αξία, αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας μας, χαραγμένη από το 1789 στη διακήρυξη των δικαιωμάτων των πολιτών, για να προστατεύει τους πολίτες ώστε οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους να μην γίνονται θύματα παρεμβάσεων του δικαστή. Ο δικαστής δεν εξελέγη από το λαό, σε αντίθεση με τον κοινοβουλευτικό. Χωρίς ένα σαφή διαχωρισμό των εξουσιών δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη μέσα σε μια χώρα» τόνισε.