«Προκαταρκτική έρευνα» για την τράπεζα Pilatus, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, έπειτα από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν.

Ads

Η τράπεζα Pilatus και ο διευθύνων σύμβουλός της Άλι Σαντρ, ήταν το αντικείμενο της δημοσιογραφικής έρευνας της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε με βόμβα στο αυτοκίνητό της.

Την περίοδο που δολοφονήθηκε είχε ήδη δεχθεί μήνυση από την τράπεζα, η οποία την κατηγορούσε ότι με τα ερευνητικά ρεπορτάζ της είχε προκαλέσει βλάβη και δυσφήμηση, προκαλώντας οικονομική και ηθική ζημιά για την τράπεζα.

Μετά τη δολοφονία της Γκαλίζια, η μήνυση αποσύρθηκε ωστόσο έγινε η αφορμή για να αποκαλυφθεί το μέγεθος των απειλών που δεχόταν η δημοσιογράφος και πόσο πολύ είχε ενοχλήσει με τη δουλειά της.

Ads

Τώρα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή καλείται να ερευνήσει κατά πόσον οι τραπεζικές αρχές της Μάλτας διαθέτουν όλα τα μέσα αλλά και την ανεξαρτησία από συμφέροντα ώστε να ελέγχουν τις τράπεζες που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους και αν πρέπει να παρέμβουν η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, θα ελέγξει αν τα τραπεζικά ιδρύματα στη Μάλτα, μεταξύ των οποίων και η Pilatus, «ικανοποιούν τη νομοθεσία της Ε.Ε. κατά του ξεπλύματος χρήματος και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Η τράπεζα δήλωσε ότι η ίδια τηρεί τη νομοθεσία της Μάλτας και της Ε.Ε. και απαντώντας στην κλήση για έλεγχο δήλωσε ότι ούτε η τράπεζα, ούτε ο διευθύνων σύμβουλός της, Σαντρ, έχουν διαπράξει εγκληματικές ενέργειες.