Το Παρίσι με τις μεγάλες λεωφόρους του, τα τέλεια περιποιημένα πάρκα και την περίτεχνη αρχιτεκτονική είναι ούτως ή άλλως όμορφο. Σε λίγο καιρό όμως θα γίνει ακόμα πιο όμορφο αλλά και παράλληλα πιο φιλικό στο περιβάλλον. Γιατί;

Ads

Μια πρωτότυπη απόφαση πήρε ο δήμος του Παρισίου, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του κινήματος της αστικής καλλιέργειας που όλο και κερδίζει έδαφος ανά τον κόσμο. Πιο ένας νέος νόμος που ψηφίστηκε δίνει το δικαίωμα σε κάθε πολίτη να γίνει αστικός κηπουρός φυτεύοντας έναν κήπο, με ότι θέλει και οπουδήποτε θέλει, στα όρια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι Γάλλοι «καλλιεργητές» θα μπορούν να φυτεύουν τα φυτά τους σε αυλές, τοίχους, ζαρντινιέρες, στις στέγες των σπιτιών, κάτω από άλλα δέντρα, σε φράχτες και όπου αλλού βρουν κατάλληλες συνθήκες. Όταν δε λέμε οπουδήποτε αλλού, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. θα μπορούν να το κάνουν μπροστά από τα σπίτια τους, από χώρους εργασίας ακόμα και σε δημόσιους χώρους, αρκεί να έχουν πάρει μία τυπική έγκριση από τον δήμο. Όταν επίσης λέμε ότι θα μπορούν να φυτεύουν ότι θέλουν, εννοούμε όχι μόνο λουλούδια αλλά και λαχανικά και φρούτα.

Απώτερος στόχος της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό, είναι η δημιουργία 100 στρεμμάτων πράσινης έκτασης πάνω στους τοίχους και τις στέγες της πόλης ως το έτος 2020, με το ένα τρίτο εξ αυτών να αποτελείται από γεωργικά προϊόντα.

Ads

Ο νόμος ωστόσο βάζει τον περιορισμό, οι κηπουροί να χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας, αποφεύγοντας τα φυτοφάρμακα και προωθώντας τη βιοποικιλότητα στην πόλη.

Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας ενθαρρύνουν τους κατοίκους να γίνουν δημιουργικοί με το πού θα φυτεύσουν τα φυτά, και προσφέρουν ένα «πακέτο φύτευσης» με σπόρους και χώμα, μαζί με μερικές προτάσεις, αλλά ζητούν από τους ενδιαφερομένους να χρησιμοποιήσουν κυρίως τη φαντασία τους.

Οι αξιωματούχοι της πόλης ελπίζουν ότι η νομοθεσία θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα ενισχύσει την ομορφιά της. Όπως επίσης σημείωσε η αντιδήμαρχος Πενελόπ Κομιτές, η καλλιέργεια των κήπων αναμένεται να βοηθήσει τους κατοίκους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τους γείτονές τους και να δημιουργήσουν νέους κοινωνικούς δεσμούς.

Ο δήμος του Παρισιού θα εκδώσει αρχικά άδειες τριών ετών, την οποία στη συνέχεια οι κηπουροί της γαλλικής πρωτεύουσας θα ανανεώνουν.