Η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα «Panama Papers» συνεδριάζει σήμερα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνη Καρουάνα Γκαλίζια, ενώ θα απαιτήσει πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα των συνθηκών του εγκλήματος. 

Ads

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η δημοσιογράφος «θυσίασε τη ζωή της για να αναζητήσει την αλήθεια». «Αν οι δημοσιογράφοι σιγήσουν, η ελευθερία μας χάνεται», δήλωσε ο Φραντς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκά, που μαζί με τη σύζυγο του, βρίσκεται μεταξύ των ηχηρών ονομάτων στους καταλόγους των «Panama Papers», πράγμα που είχε αποκαλύψει στο blog της η Γκαλίζια, ζήτησε τη βοήθεια του FBI στις έρευνες ενώ απηύθυνε έκκληση για ενότητα καθώς η αντιπολίτευση μιλά για «δημοκρατία υπό κατάρρευση».

Tην αποστολή ομάδας ευρωβουλευτών στη Μάλτα, ζήτησε ήδη ο ευρωβουλευτής και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα Panama Papers Στέλιος Κούλογλου.

Η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico, συμπεριέλαβε πρόσφατα την Καρουάνα Γκαλίζια σε λίστα 28 ατόμων που «διαμορφώνουν, ανακατώνουν και ανακατεύουν την Ευρώπη», υπενθυμίζοντας ότι το blog της Γκαλίζια, ήταν τόσο ισχυρό που επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις καθώς ο πρωθυπουργός του φορολογικού αυτού παράδεισου της Ευρώπης, αναγκάστηκε το καλοκαίρι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στις οποίες ωστόσο επανεξελέγη.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks που επίσης αποκάλυψε το σκάνδαλο Panama Papers, Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε ότι προσφέρει 20.000 ευρώ, για πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην «εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας και στην τιμωρία των ενόχων».