Στο Άμστερνταμ πρόκειται να μετεγκατασταθεί τελικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Πρόκειται για τον έναν από τους δύο φορείς που λόγω Brexit θα πρέπει να εγκαταλείψει το Λονδίνο προς μία άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Για τον Οργανισμό, αίτηση είχε καταθέσει και η Αθήνα.

Ads

Ο άλλος είναι ο EBA (Εuropean Banking Authority). Φαβορί είναι η Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Ικανοποιημένη από την απήχηση που είχε η ελληνική πρόταση για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δηλώνει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «αξιοπρεπή» την έβδομη θέση που έλαβε τελικά η υποψηφιότητα της Αθήνας, ενώ σχολίασαν ότι εξ αρχής η στρατηγική της Ελλάδας στηρίχθηκε στην αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε και μέσω Twitter, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, η Ελλάδα στο δεύτερο και τον τρίτο γύρο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στήριξε το Μιλάνο.

Ads

Ο ΕΜΑ είναι ένας αποκεντρωμένος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδρύθηκε το 1995 και κύρια ευθύνη του είναι η επιστημονική αξιολόγηση, εποπτεία και παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμακευτικών προϊόντων που αναπτύσσονται και προορίζονται για χρήση εντός της ΕΕ. «Ο ΕΜΑ προστατεύει τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, διασφαλίζοντας ότι όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και υψηλής ποιότητας. Καλύπτει μια αγορά άνω των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην ΕΕ», διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα του.

Διοικείται από ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο. Πρόκειται για οργανισμό δικτύωσης, με δραστηριότητες που εμπλέκουν χιλιάδες εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι διεκπεραιώνουν το έργο των επιστημονικών επιτροπών του ΕΜΑ.