Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Ούγγροι για το ακροδεξιό δημοψήφισμα, εμπνεύσεως του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Οι Ούγγροι θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά της υποδοχής προσφύγων στο πλαίσιο των ποσοστώσεων, που έχει αποφασίσει η ΕΕ για τα κράτη – μέλη της, και όπως όλα δείχνουν η θέση του Όρμπαν κατά των προσφύγων θα κυριαρχήσει.

Ads

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 80% εξ όσων είπαν ότι θα ψηφίσουν θα ταχθεί εναντίον των ποσοστώσεων της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Μόνο ερώτημα το ποσοστό συμμετοχής στο εν λόγω δημοψήφισμα. Αν είναι κάτω από 50% θα κριθεί άκυρο και πολλές οργανώσεις έχουν ζητήσει από τον κόσμο να μποϊκοτάρει τη διαδικασία με την αποχή του.

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;», είναι το ερώτημα που θέτει η ουγγρική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είναι από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους της πολιτικής της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τον τελευταίο χρόνο έκλεισε τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας υψώνοντας φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς.

Ads

Με επιστολή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο σε ουγγρική εφημερίδα, ο Όρμπαν κάλεσε για πολλοστή φορά τους πολίτες της χώρας του να στείλουν στην Ε.Ε. το μήνυμα ότι οι πολιτικές της στη μετανάστευση είναι εσφαλμένες και απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς συνδέει τους πρόσφυγες με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Μέσω της επιστολής του εξήγγειλε πως στόχος του είναι τους επόμενους μήνες θα είναι να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση Όρμπαν ότι ενσταλάζει τον φόβο στους πολίτες, ανακινεί την ξενοφοβία και κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες στα σύνορα. Την Παρασκευή περίπου 1.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη εναντίον του δημοψηφίσματος. Ωστόσο η ακροδεξιά προσέγγιση του Όρμπαν έχει βρει συμμάχους και σε άλλα κράτη, κυρίως της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Σουλτς: Επικίνδυνο παιχνίδι το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία

«Η Ουγγαρία δεν οφείλει να υποδεχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανακατανομής, παρά μόνο περίπου 2.000 πρόσφυγες. Το να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα πάνω σ’ αυτό είναι επικίνδυνο παιχνίδι», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας σε γερμανικά μέσα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παίζει «με μια θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε.: αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κάλεσε τους ηγέτες των άλλων χωρών της ΕΕ να στείλουν μήνυμα στον Όρμπαν πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε αυτή την εβδομάδα πως το δημοψήφισμα αυτό δεν θα έχει κανέναν νομικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για ένα νέο πλήγμα στη νομιμότητα των σχεδίων της Ε.Ε. και στην ενότητα των μελών της, που έχει ηδη ταλαιπωρηθεί από διαδοχικά σοκ, μεταξύ των οποίων η χειρότερη μεταναστευτική κρίση από το 1945 και η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό των 28.