Με την προσφυγική κρίση στην κορύφωση της και τις πληγές των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι να είναι ανοιχτές, οι Γάλλοι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο φόβος έχει σημάνει πολιτικό συναγερμό, καθώς στη σημερινή πρόβα – τζενεράλε για τις προεδρικές εκλογές του 2017, το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κλέβει την παράσταση… νίκης.

Ads

Οι κάλπες έκλεισαν και περίπου 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν. Το ποσοστό της αποχής αναμένεται να φτάσει στο 50%, όπως έχει γίνει πλέον κανόνας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, που είτε απαξιώνει το πολιτικό σύστημα μη συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία ή κάνει στροφή προς τα δεξιά.

image

Μαύρες προβλέψεις

Στην δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου, η Μαρίν Λεπέν (FN) έρχεται πρώτη  με ποσοστό 29,5% σε εθνικό επίπεδο και προηγείται των Ρεπουμπλικάνων (LR) του πρώην προέδρου της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί και των κεντρώων συμμάχων του (28,5%), καθώς και των Σοσιαλιστών (PS) του Φρανσουά Ολάντ, που έρχονται τρίτοι με 23%.

Ads

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούντο Εθνικό Μέτωπο στην πρώτη θέση σε τέσσερις έως έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η νίκη του στο δεύτερο γύρο στις 13 Δεκεμβρίου προβλέπεται σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, κάτι πρωτοφανές για τη Γαλλία.

image

Εκλογική και… θρησκευτική αναμέτρηση;

Το σοκ που προκάλεσαν οι επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας τον περασμένο μήνα, έχει εγείρει το αντι-ισλαμικό αίσθημα των Γάλλων, στρέφοντας τους στο ακροδεξιό δρόμο με οδηγό την Μαρίν Λεπέν.

Ανάχωμα στην γενικευμένη φοβία επιχειρεί να βάλει η Ένωση Γάλλων Μουσουλμάνων Δημοκρατών (UDMF), που κάνει το ντεμπούτο της στις σημερινές περιφερειακές εκλογές, διεκδικώντας ένα βήμα έκφρασης για τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους της Γαλλίας, που… δεν είναι τρομοκράτες.

Η UDMF αποδέχεται επίσημα την ανεξιθρησκία και δεν ορίζεται ως μουσουλμανικό κόμμα. Ωστόσο είναι ένα από τα κόμματα εκείνα που έχουν κατορθώσει να εμφανιστούν ως συνήγοροι των μουσουλμάνων της Ευρώπης. Πολλοί υποψήφιοι της UDMF προέρχονται από τη μεσαία τάξη. Οι μισοί είναι γυναίκες, πολλές από τις οποίες δεν φορούν μαντίλα. Το κόμμα αγωνίζεται για βασικά θέματα όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση και το περιβάλλον, με πρόγραμμα παρόμοιο με εκείνο άλλων αριστερών γαλλικών κομμάτων. Αλλά δραστηριοποιείται επίσης και σε τομείς όπως η ανάκληση της απαγόρευσης της μαντίλας στα σχολεία, θέμα το οποίο κρούει μια ευαίσθητη χορδή των μουσουλμάνων.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, η σύγκρουση αυτών των δύο διαφορετικών πολιτικών κόσμων καθρεφτίζεται στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, όπου το Εθνικό Μέτωπο έχει τοιχοκολλήσει αφίσες με δύο γυναικεία πρόσωπα – μια νεαρή γυναίκα που φορά σκούφο του σκι και είναι βαμμένη με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας και μια άλλη με μπούρκα. Το σλόγκαν έχει ως εξής: «Επιλέξτε το προάστιό σας».

image

Μέτωπο εναντίον του Εθνικού Μετώπου

Με την ακροδεξιά να φαίνεται να κερδίζει τη μάχη των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, αποτελώντας έναν πολύ κακό οιωνό για τις προεδρικές εκλογές του 2017, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, αλλά, και ο γαλλικός Τύπος προσπάθησαν μέχρι τελευταίας στιγμής για να αποτρέψουν τη νίκη του Εθνικού Μετώπου.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε έτοιμος «να κάνει τα πάντα για να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο», με τον Νικολά Σαρκοζί να απορρίπτει από την πλευρά του ωστόσο την εκδοχή ενός «ρεπουμπλικανικού μετώπου».

Την ίδια στιγμή, δύο από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα, το CGT και το CFDT κάλεσαν τους πολίτες να μην «αυτοπυροβοληθούν στα πόδια» με μια ψήφο στο κόμμα της Λεπέν που χαρακτηρίζουν «αδιέξοδο».

Σε μια σπάνια τοποθέτηση πριν από εκλογές, μάλιστα, ο διευθυντής της εφημερίδας Le Monde Ζερόμ Φενογκλιό, χαρακτήρισε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν «απάτη» που «συνιστά σοβαρή απειλή για τη χώρα».

image