Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προσέφυγαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για την καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου που ανακοίνωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επικαλούμενος τη δημόσια υγεία αλλά με στόχο την απαγόρευση κάθε εκδήλωσης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου το ψήφισμα καταδίκης της απόφασης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Με την ερώτηση που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά, την καλούν να αξιολογήσει την καθολική αυτή απαγόρευση των συναθροίσεων κατ’ αναλογία και σε συνέχεια με την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του κράτους – δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης την καλούν να πάρει θέση για το θέμα και την θέτουν προ των ευθυνών της σε σχέση με ένα ζήτημα, το οποίο αφορά ευθέως το κράτος – δικαίου σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη.

Η ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Τετραήμερη καθολική απαγόρευση συναθροίσεων στην Ελλάδα

Ads

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύονται από τις 15.11.2020 (6 π.μ.) έως και τις 18.11.2020 (9.00 μ.μ.) όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα.

Η απόφαση, επικαλούμενη την ανάγκη εξειδίκευσης και αυστηροποίησης των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας και τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, στοχεύει ουσιαστικά στην καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγματαρχών (17 Νοεμβρίου).

Η απόφαση δεν περιορίζει απλώς αλλά εισάγει καθολική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται όχι μόνο στο άρθρο 11 του ελληνικού Συντάγματος αλλά και στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει ότι η απόφαση βρίσκεται εκτός του ελληνικού συνταγματικού πλαισίου και καλεί σε άμεση ανάκλησή της.

Ερωτάται η Επιτροπή: Πως αξιολογεί την ανωτέρω τετραήμερη καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων ιδίως σε συνέχεια της πρώτης ετήσιας έκθεσής της για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην ΕΕ , όπου τονίζει την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων των πολιτών και της αρχής της αναλογικότητας στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Έχουν ληφθεί σε άλλα κράτη-μέλη τέτοιου είδους στοχευμένες καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων;

Ψήφισμα στην επιτροπή LIBE

Από την πλευρά της η ομάδα των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ κατέθεσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Ψήφισμα που υπογράφουν εργατικές-λαϊκές οργανώσεις και φορείς, συνδικαλιστές, βουλευτές κι ευρωβουλευτές, καθώς και προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας, της τέχνης και του πολιτισμού, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ακυρώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και να προχωρήσει στην αυταρχική απαγόρευση των συναθροίσεων.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «η κατάπτυστη αυτή κυβερνητική απόφαση επικαλούμενη την πανδημία επιδιώκει να επιβάλλει και να καταφέρει μόνιμα και διαρκή πλήγματα στις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποσύρει την απαράδεκτη απαγόρευση».