Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 28 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Γκούντνι Γιοχάνεσον, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο πατέρας του πρωθυπουργού.

Ads

Ο πρωθυπουργός Μπγιάρνι Μπενέντικτσον προκήρυξε τις εκλογές μετά την αποχώρηση ενός κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό που είχε σχηματισθεί λιγότερο από εννέα μήνες νωρίτερα, με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης της χώρας

Το κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης Bright Future αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της «απώλειας της εμπιστοσύνης», αφού το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας φέρεται να επιχείρησε να καλύψει ένα σκάνδαλο όπου εμπλέκεται ο πατέρας του.

Ο Μπιάρνι Μπενέντικτσον φέρεται να προσπάθησε να καλύψει τους ισχυρισμούς ότι ο πατέρας του βοήθησε μια «τιμητική αποκατάσταση» ενός καταδικασθέντος παιδόφιλου – ένας νομικός όρος που επιτρέπει σε καταδικασμένους να υποβάλλουν αίτηση για ορισμένες θέσεις εργασίας.

Ads

Το κόμμα του κατηγορείται ότι προσπάθησε να συγκαλύψει επιστολή του πατέρα του, Μπένεντικτ Σβέινσον, όπου ανέφερε ότι ο φίλος του Γιάλτι Σίγκουργιον Χάουκσον, ο οποίος το 2004 είχε καταδικαστεί για για βιασμό κατ’ εξακολούθηση της θετής του κόρης από τα 5 ως τα 17 της χρόνια, «αποκατέστησε την τιμή του».

Η απερχόμενη κυβέρνηση είναι η πιο βραχύβια στην ιστορία της Ισλανδίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε από το σκάνδαλο των Panama Papers.