Στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. 

Ads

«Θα προσέλθω στη Βουλή των Κοινοτήτων για να προτείνω οι πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον μας στην Ευρώπη με ένα ‘μέσα’ ή ‘εξω’ την Πέμπτη 23 Ιουνίου» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Ήταν η πρώτη φορά από τον Πόλεμο στον Νότιο Ατλαντικό για τα Νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας, το 1982, που το Υπουργικό συνεδρίασε Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής επετεύχθη στις Βρυξέλλες συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Λευκός καπνός» για το Brexit στις Βρυξέλλες

Από την βελγική πρωτεύουσα, μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε ότι η Βρετανία «θα είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη μέσα σε μία μεταρρυθμισμένη Ε.Ε.», τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι αρκετή για να του επιτρέψει να προτείνει την συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Σήμερα απαντήθηκαν τα τέσσερα ερωτήματα που θέτει ο βρετανικός λαός» ανέφερε μετά την επίτευξη συμφωνίας και σημειώνοντας ότι πρώτο του μέλημα ήταν να προστατευθεί η Βρετανία, καθώς όπως είπε εκείνος αγαπά τη χώρα του και όχι τις Βρυξέλλες.

Όπως ο ίδιος δήλωσε το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα ενός ευρωπαϊκού «υπερκράτους».