Στις 22:00 ώρα Ελλάδας θα ανακοινωθούν exit polls των κρίσιμων Ολλανδικών εκλογών, που θεωρούνται βαρόμετρο για την πορεία της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ads

Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ανήλθε στο 74,3%, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές θα είναι πολύ υψηλότερη.

Με τα εκλογικά κέντρα να είναι ανοικτά έως τις 22:00 ώρα Ελλάδας, οι φετινές εκλογές είναι από τις πλέον αμφίρροπες στην ιστορία της χώρας, με πέντε διαφορετικά κόμματα να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη και δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν και ο ακροδεξιός Γκεερτ Βίλντερς φέρεται να έχει το προβάδισμα.

Μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όλα τα μάτια είναι στραμένα στον Γκεερτ Βίλντερς, που υποχώρησε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αφού ηγήθηκε επί μήνες στην προεκλογική κούρσα στην Ολλανδία.

Ads

Ο Βίλντερς ψήφισε στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων. «Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», είπε.

Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν». «Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού», είπε.