Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ενίσχυση της βοήθειας προς την Ελλάδα για την καλύτερη λειτουργία των προσφυγικών κέντρων προβλέπει μεταξύ άλλων σε προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διέρρευσε στις Βρυξέλλες. Επιπλέον επισημαίνει η ανάγκη για επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω συντονισμένων δράσεων ανάμεσα στα κράτη – μέλη και την Κομισιόν.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσω του προσχεδίου, επιβεβαιώνει την ανάγκη για τον σχεδιασμό μιας «συνολικής στρατηγικής» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο και βάσει των αποφάσεων τις Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας θα πρέπει με την υποστήριξη της Κομισιόν να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία των hotspots, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα.

Για αυτό ζητείται η χρήση «κάθε μέσου» για να υποστηριχθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της επιστροφής παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Ads

Ζητείται ακόμη η χορήγηση έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Η επίκληση του κανονισμού του Συμβουλίου που επιτρέπει την παροχή υποστήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση εξαιρετικών κρίσεων ή καταστροφών εντός των κρατών μελών της ΕΕ, που έχουν σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ως προς την κατεύθυνση αυτή. Τα κράτη-μέλη καλούνται να συνεισφέρουν άμεσα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.

Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει μεγάλη προσοχή όσον αφορά πιθανές νέες διαδρομές για τους παράτυπους μετανάστες και τονίζει την απόφασή του να λάβει όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Ως βασικό σημείο, για την επίτευξη αυτού του στόχου, επισημαίνεται η αντιμετώπιση των διακινητών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει αναφορά και στην ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή – ακτοφυλακή, στη δημιουργία της οποίας όπως σημειώνει καταγράφεται «πρόοδος». Ακόμη αναφέρεται στη συζήτηση που πρέπει να γίνει για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του κανονισμού του Δουβλίνου.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε τον κανονισμό για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη τα οποία δέχονται πιέσεις από την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων στο έδαφός τους.