Την παράταση της παροχής έκτακτης χρηματοδότησης προς της ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA αποφάσισε η ΕΚΤ κατά τη σημερινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της για την Ελλάδα. Ο ELA πήρε παράταση μένοντας στα ίδια επίπεδα με την ΠΑρασκευή (89 δις), προσδοκώντας θετικές εξελίξεις και μια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.

Ads

Στο μεταξύ, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν επί τάπητος οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ αλλά και τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΚΤ γράφει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλωσόρισε σήμερα τη δέσμευση των υπουργών των κρατών-μελών της ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή των οικονομιών της ευρωζώνης και να παραμείνουν σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσουν σε αποφασιστικά βήματα, με σκοπό να ενδυναμώσουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Ads

Μετά και την απόφαση των ελληνικών Αρχών να διενεργήσουν δημοψήφισμα και τη μη επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα εργαστεί στενά από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το «πλαφόν» στην παροχή έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζας στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.

Το ΔΣ της ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Ο Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε: ‘Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος και εγκρίνουμε με σθένος τη δέσμευση των κρατών-μελών να αναφέρουν την ευθραυστότητα των οικονομιών της ευρωζώνης’.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε: ‘Η ΤτΕ, ως μέλος του Ευρωσυστήματος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα των Ελλήνων πολιτών σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις’.

Το ΔΣ της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματαγορές και τις πιθανές εμπλοκές ως προς τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων, με σκοπό τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο της θητείας του».

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου απορρίφθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει την Τρίτη.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο tvxs.gr:

* Στουρνάρας: Η Τράπεζα της Ελλάδος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα: Η Τράπεζα της Ελλάδος θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους Έλληνες πολίτες εν μέσω αυτών των δύσκολων συνθηκών, αναφέρει σε ανακοίνωση του που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας.

* Βαρουφάκης: Είμαστε πρόθυμοι να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις: Την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.  «Είμαστε ανοιχτοί για νέες προτάσεις των θεσμών» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι εάν βελτιωθούν, τότε μπορούμε να «αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τη δική μας εισήγηση και να προτείνουμε στους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν».

* Η Μέρκελ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη πολιτικών κομμάτων: Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας για αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

* Το tweet του Γιάννη Βαρουφάκη για τα capital controls: Απάντηση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο capital controls δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω twiitter.

* Σύσκεψη στο Μαξίμου με φόντο τις αποφάσεις της ΕΚΤ: Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

* Για σήμερα στις 16:00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Στο συμβούλιο συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο επικεφαλής του Ταμείου και ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

* Η δήλωση Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος και χαιρετίζουμε τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των οικονομιών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ που αποφάσισε τελικά την παράταση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

* H ανακοίνωση της ΕΚΤ στα αγγλικά.

«28 June 2015 – ELA to Greek banks maintained at its current level

    ECB takes note of decision on Greek referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme
    ECB will work closely with Bank of Greece to maintain financial stability
    Emergency liquidity assistance maintained at Friday’s (26 June 2015) level
    Governing Council stands ready to review decision
    Governing Council closely monitoring situation and potential implications for monetary policy stance

The Governing Council of the European Central Bank today welcomed the commitment by ministers from euro area Member States to take all necessary measures to further improve the resilience of euro area economies and to stand ready to take decisive steps to strengthen Economic and Monetary Union.

Following the decision by the Greek authorities to hold a referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme for Greece, the Governing Council declared it will work closely with the Bank of Greece to maintain financial stability.

Given the current circumstances, the Governing Council decided to maintain the ceiling to the provision of emergency liquidity assistance (ELA) to Greek banks at the level decided on Friday (26 June 2015).

The Governing Council stands ready to reconsider its decision.

Mario Draghi, ECB President, said: “We continue to work closely with the Bank of Greece and we strongly endorse the commitment of Member States in pledging to take action to address the fragilities of euro area economies.”

Yannis Stournaras, Governor of the Bank of Greece, said: “The Bank of Greece, as a member of the Eurosystem, will take all measures necessary to ensure financial stability for Greek citizens in these difficult circumstances.»

* Το BBC παράφρασε τις δηλώσεις Βαρουφάκη για capital controls: Στην προαναγγελία συνέντευξής του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάστηκε να δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξέταζε και το ενδεχόμενο κλεισίματος των τραπεζών και την επιβολή capital controls σε περίπτωση που η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ κατέληγε σε μία αρνητική για την Ελλάδα απόφαση. Ωστόσο στη συνέντευξη αυτό που ο Γιάνης Βαρουφάκης απλά είπε ήταν ότι αν η ΕΚΤ δεν ενέκρινε την παράταση του ELA, η κυβέρνηση από σήμερα θα εξέταζε όλα τα ενδεχόμενα για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος. Η ΕΚΤ σε κάθε περίπτωση αποφάσισε τη συνέχεια των ενέσεων ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA.

* Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή που έχει πρόσβαση στην συνεδρίαση για την Ελλάδα η ΕΚΤ εξετάζει να διατηρήσει τον ELA.

* Πληροφορίες για τηλεδιάσκεψη της ομάδας G7 για την Ελλάδα: Τηλεδιάσκεψη της ομάδας G7 για την Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

* Προειδοποίηση ότι ένα Grexit, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα ήταν καταστροφική τόσο για τους Ελληνες, «που δεν φταίνε σε τίποτα», όσο και για την Ευρωζώνη, απευθύνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «΄Εστεραιχ».

* ΟΟΣΑ: Οι αγορές δεν είναι έτοιμες για Grexit: Την προειδοποίηση ότι οι αγορές δεν είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο ενός Grexit απηύθυνε η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Κάθριν Μαν, εξμιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

* Χρεοκοπία δεν σημαίνει κι έξοδο από το ευρώ δηλώνει ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης: «Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει την Τρίτη τη δόση των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τότε αρχίζει η διαδικασία αδυναμίας πληρωμών, ωστόσο μία χρεοκοπία δεν σημαίνει αποχώρηση από το ευρώ, χωρίς όμως και να υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», επισήμανε ο ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Εβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

*  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διακόψει τη «γραμμή ζωής» του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες εντός της Κυριακής, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο πηγές του. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί πιθανότατα «να ανακοινώσει διακοπή λειτουργίας των τραπεζών κιόλας από τη Δευτέρα και θα ζητήσει την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων», τόνισε πηγή του ρεπόρτερ του BBC Ρόμπερτ Πέστον.

* Φέρχοφσταντ: Δώστε τρίμηνη παράταση στον ελληνικό λαό, αλλά όχι για χάρη του Τσίπρα: Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ απεύθυνε την Κυριακή έκκληση στους ηγέτες της ευρωζώνη να δώσουν τρίμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα «για χάρη του ελληνικού λαού».

* Γάλλος πρωθυπουργός: Να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς τόνισε την Κυριακή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τη στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, όπως μετέδωσε ο βρετανικός Guardian.

* Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Κάπως έτσι και γω και τόσοι άλλοι, με τις μαύρες σακούλες σκουπιδιών (για πτώματα) βγήκαμε να πάμε να εισπράξουμε τα ευρώ (που δεν έχουμε) από τα ΑΤΜ. Αδιαμφισβήτητα είναι η φωτογραφία του σαββατοκύριακου. Μια φωτογραφία, που λένε, χίλιες λέξεις.

* Μουνχάου: Αν η ΕΚΤ πατήσει τη σκανδάλη, ο εφιάλτης για την ευρωζώνη ξεκινά: «Το πρόγραμμα των πιστωτών ήταν μια οικονομική έκδοση της κόλασης του Δάντη», υποστηρίζει ο Βόλφγκανγκ Μούνχαου σε νέο άρθρο του στους Financial Times. Όπως λέει το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα για την υπογραφή ή μη της πρότασης των δανειστών και το κόστος του τρομάζει τους πιστωτές. Σε περίπτωση δε που η ΕΚΤ πατήσει τη σκανδάλη και «δολοφονήσει» τις ελληνικές τράπεζες, ο εφιάλτης για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα ξεκινήσει, γράφει ο Μουνχάου.

* Γάλλοι Σοσιαλιστές: Είμαστε υπέρ του ελληνικού δημοψηφίσματος: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι καθόλου ανεύθυνος. Συζητά στη βάση ενός προγράμματος, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες έχει βελτιώσει σημειώνοντας μία συγκεκριμένη πρόοδο… Η θέση της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης». Αυτό δήλωσε σήμερα Κυριακή ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Μπρούνο Λε Ρου (φωτό), σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αναφορικά με τις προτάσεις των δανειστών.

* Βαλαβάνη: Ο ELA μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα [ΒΙΝΤΕΟ]: Οι «ενέσεις» ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμα και μετά την λήξη του ελληνικού προγράμματος, την Τρίτη, υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

* Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη: Σφοδρή κριτική στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στον λαό προκειμένου εκείνος να αποφασίσει αν η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει ή όχι τη συμφωνία που προτείνουν οι θεσμοί, ασκούν οι γερμανικές εφημερίδες. Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει «όχι» στον εκβιασμό των Ευρωπαίων εταίρων που θέλουν την Ελλάδα βυθισμένη στην άβυσσο της λιτότητας, ο γερμανικός Τύπος αντιστρέφει τους ρόλους και βάζει τη χώρα που έχει πληγεί όσο καμία από την κρίση στο ρόλο του εκβιαστή.

* Πράσινοι και Die Linke ζητούν την παρέμβαση Μέρκελ για την Ελλάδα: Να παρέμβει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης, ζητούν οι Πράσινοι και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς Die Linke.

* Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Καταπάτησαν για ακόμη μία φορά τη δημοκρατία στην Ευρώπη: Δριμύτατη κριτική εναντίον της τακτικής των δανειστών σε βάρος της Ελλάδας άσκησε η πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, κάνοντας λόγο για «άκαρδες δικαιολογίες του Eurogroup που καταπατούν τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

* Προκλητικός ο Σόιμπλε: Δύσκολη η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξαιτίας του Τσίπρα: Στο γνώριμο αυστηρό και προκλητικό ύφος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δυναμίτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, καθώς με δύο διαδοχικές συνεντεύξεις του, στα τηλεοπτικά δίκτυα ZDF και ARD αντίστοιχα, δήλωσε ότι «με την πολιτική Τσίπρα είναι δύσκολη η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

* Γερμανός υπ. Εξωτερικών: Δεν υποτιμάμε τις θυσίες των Ελλήνων: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταινμαγερ δήλωσε ότι κανείς δεν υποτιμά τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, όμως επέκρινε την πολιτική ελίτ της Ελλάδας.

* Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει με την Ελλάδα: Με δύο συνεντεύξεις της, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC και στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει πως το Ταμείο είναι «έτοιμο» να συζητήσει εκ νέου με την Ελλάδα.

* Διακοπή διαπραγμάτευσης ή «εισβολή» ενός λαού στην αίθουσα διαπραγματεύσεων;: Γράφει ο Κώστας Αποστόλου. Πριν ακόμα ορκιστεί, η κυβέρνηση άρχισε μια τιτάνια προσπάθεια, να μεταφέρει την διαπραγμάτευση από τις τεχνικές επιτροπές –όπως κι αν τις πούμε –στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

* Ρίσκο αλλά επιβεβλημένο για τον Τσίπρα: Στροφή στο ρεαλισμό για όλους το δημοψήφισμα: Γράφει ο Γιάννης Σιδηρόπουλος. Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, παρότι ήταν ένα ενδεχόμενο που δεν έχει κρύψει εδώ και μήνες η κυβέρνηση, προκάλεσε αναταραχή. Και παρά τις εκτιμήσεις όλων όταν μελετούσαν τα σενάρια, όταν αυτό συνέβη στην πραγματικότητα, όλοι αντιλήφθηκαν  ότι ο αντίκτυπος δεν μπορούσε να προβλεφθεί και ότι η κίνηση αιφνιδίασε και χαρακτηρίστηκε απρόβλεπτη!

* Another Brick in the Eurozone: Γράφει ο Χρήστος Γιαννίμπας. Πλέον, έχουν ειπωθεί και γραφτεί τα πάντα. Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει ένα ακόμα άρθρο. Μάλλον τίποτα. Τι άλλο να πεις γι’ αυτήν την Ευρώπη των «Σόιμπλε»;

* Τι περιμένουμε; Δεν υπάρχουν «σωτήρες»!: Γράφει ο Γιώργος Κολέμπας. Οι περισσότεροι νεοέλληνες περιμένουν μετέωροι και άπρακτοι την κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» της Αριστεράς, για να μας λύσει όλα τα προβλήματα! Να συμφωνήσει με τους «θεσμούς», να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, να αποτρέψει τη «λιτότητα» και την «ανθρωπιστική κρίση».

* Όταν ο Σόιμπλε ζητούσε από τον Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα…: Εάν δεν ήταν παγίδα είναι απλώς το… σαδιστικό τρολάρισμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (και μαζί και οι επτά δορυφόροι του στο Eurogroup) έσπευσε να εκδώσει πολεμικό ανακοινωθέν δηλώνοντας ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα είναι «μονομερής ενέργεια» και «βάζει τέλος στις διαπραγματεύσεις».

* Eurogroup: Γαλλοϊταλική ανταρσία για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ: Ξεκάθαρα μηνύματα έστειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία δεν συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ύστερα από μη πρόσκληση του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η Γαλλία είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών ανά πάσα στιγμή πριν τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου», τόνισε ο Μισέλ Σαπέν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν με τις χώρες του Νότου να τον υποχρεώνουν σε μια δεύτερη Συνέντευξη Τύπου, όπου και απολογήθηκε για τη μη πρόσκληση του Έλληνα υπουργού λέγοντας πως «ο ίδιος αποφάσισε να φύγει».

* Πάμπλο Ιγλέσιας: Θέλουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα για να δώσουν μάθημα στην Ισπανική Αριστερά: Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ θέλουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα και να δώσουν ένα μάθημα στην ισπανική Αριστερά, κατήγγειλε ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

* Γκρίλο: Είχα αμφιβολίες για τον Τσίπρα, αλλά έκανα λάθος: «Είχα κάποιες αμφιβολίες όσον αφορά τον Τσίπρα, αλλά έκανα λάθος. Αποδεικνύεται εξαιρετικός άνθρωπος και καταφέρνει να δώσει το λόγο στο λαό της Ελλάδας», δήλωσε ο ιδρυτής και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, σχολιάζοντας την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διεξάγει δημοψήφισμα.

* Κρούγκμαν: Ο Τσίπρας είχε δίκιο για το δημοψήφισμα: Μέχρι τώρα, κάθε προειδοποίηση για επικείμενη διάλυση του ευρώ έχει αποδειχθεί λάθος. Οι κυβερνήσεις ότι κι αν λένε κατά τη διάρκεια των εκλογών, ενδίδουν στις απαιτήσεις της τρόικας. Στο μεταξύ, η ΕΚΤ παρεμβαίνει για να καθησυχάσει τις αγορές. Αυτή η διαδικασία έχει συντηρήσει το κοινό νόμισμα αλλά έχει επίσης διαιωνίσει την βαθιά καταστροφική λιτότητα. Δεν πρέπει να αφήσουμε μερικά τρίμηνα μέτριας ανάπτυξης των οφειλετών να επισκιάσουν το τεράστιο κόστος πέντε χρόνων μαζικής ανεργίας.

* Μεγάλη διαδήλωση στη Μαδρίτη υπέρ της Ελλάδας: Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό σημείο Κουέστα ντε Μογάνο της Μαδρίτης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό «απέναντι στον εκβιασμό που υφίσταται από πλευράς των Θεσμών της τρόικας».

* Τουσκ: Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου πως έχει ξεκινήσει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

* Το mea culpa του Στρος Κάν για την Ελλάδα: Το δικό του mea culpa για τα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα καταθέτει, μάλλον αργά, ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Κάν.

* Η Βουλή είπε «ναι» στο δημοψήφισμα: Με πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ έναντι 120 ψήφων κατά το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της  πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, προκειμένου να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση των θεσμών για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.