Την παράταση σε διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας αποφάσισαν τα εμπλεκόμενα μέρη, μετά την κατάθεση «νέων προτάσεων» της Άγκυρας για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και τη διατύπωση νέων απαιτήσεων από τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα ανταλλάγματα τα οποία θα λάβει η χώρα του.

Ads

Σουλτς: Η Τουρκία ζητά επιπλέον 3 δισ. ευρώ 

Πριν από λίγο, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι, η Τουρκία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό επιπλέον 3 δισ. ευρώ. 

Reuters: Η Τουρκία ζήτησε 20 δισ ευρώ

Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters –αναφέροντας μάλιστα ότι είναι από την πλευρά της Άγκυρας-  διέρρευσε ότι η Τουρκία έθεσε τα αιτήματα της στο χθεσινοβραδινό δείπνο Μέρκελ – Ρούτε – Νταβούτογλου.

Ads

Ο Νταβούτογλου φέρεται να ζήτησε 20 δισ. ευρώ ως βοήθεια για τη συντήρηση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στο έδαφός της, επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άμεση εφαρμογή της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2016.

Μέρκελ – Τσίπρας: Κοινό μέτωπο 

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας φέρονται να συμφώνησαν για συγκρότηση ενός κοινού μετώπου ενάντια σε όσους επιδιώκουν να υπάρξει αναφορά για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Σημειώνεται πως σε προσχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής, που διέρρευσε, περιλαμβάνεται η διαπίστωση πως τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, ο βαλκανικός διάδρομος έχει κλείσει και σημειώνεται πως θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα βάσει του οδικού χάρτη της Κομισιόν για επιστροφή στην «κανονική Σένγκεν» έως τα τέλη του έτους.

Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν με τη σχετική αναφορά στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής. Αντίθετα συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να επικροτηθεί στην απόφαση της Συνόδου η τακτική των μονομερών ενεργειών και των κλειστών συνόρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κοινό μέτωπο Μέρκελ – Τσίπρα κατά των κλειστών συνόρων

Τσίπρας πριν τη Σύνοδο: Συμφωνίες που δεν τηρούνται, δεν είναι συμφωνίες [ΒΙΝΤΕΟ]

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό – Δείτε το έγγραφο

Η Άγκυρα προσφέρει σε αντιστάθμισμα την υποδοχή μη Σύρων μεταναστών στους οποίους η Ευρώπη θα αρνηθεί το άσυλο, καθώς και επιστροφή στο έδαφός της όσων συλλαμβάνονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου Τουσκ- Γιούνκερ – Νταβούτογλου

Ήδη έχει ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Σύνοδος των 28 ηγετών είναι σε εξέλιξη.