Στη Μαλάλα Γιουσουφζάι, τη νεαρή Πακιστανή ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση και επιβίωσε από επίθεση των Ταλιμπάν, απονεμήθηκε την Τετάρτη το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ads

Έχοντας πέσει θύμα επίθεσης από τους Ταλιμπάν, η 16χρονη μαθήτρια επιδόθηκε στον αγώνα προάσπισης των δικαιωμάτων των νεαρών κοριτσιών στην εκπαίδευση ενάντια κάθε θρησκευτικής προκατάληψης, ενώ έχει γίνει σύμβολο κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού σε διεθνή κλίμακα.

«Απονέμουμε το 25ο βραβείο Ζαχάροφ σε μια επιζήσασα, μια ηρωίδα, μια ξεχωριστή νεαρή γυναίκα, για την αφοσίωσή της στην εκπαίδευση… Το κοινοβούλιο χαιρετίζει την απίστευτη δύναμη αυτής της νέας κοπέλας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς υπογραμμίζοντας ότι η 16χρονη κοπέλα έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εφ’ όσον υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ένα δικαίωμα που συχνά δεν αναγνωρίζεται στα κορίτσια

Καταχειροκροτούμενη από τους ευρωβουλευτές, η Μαλάλα είπε ότι η βράβευσή της τής δίνει κουράγιο για να συνεχίσει τον αγώνα της. «Απευθύνω έκκληση στις χώρες της Ευρώπης να βοηθήσουν τις χώρες της Ασίας και την πατρίδα μου, το Πακιστάν, στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης», τόνισε. «Αφιερώνω αυτό το περίβλεπτο βραβείο στους αφανείς ήρωες του Πακιστάν και στους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, που μάχονται για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Ads

Αψηφώντας την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι Ταλιμπάν από το 2007 έως το 2009 στην κοιλάδα του Σαβάτ, όπου διέμενε με την οικογένειά της, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο, με αποτέλεσμα η Μαλάλα να μπει στο στόχαστρο των ισλαμιστών. Στις 9 Οκτωβρίου 2012 ένοπλος μπήκε στο σχολικό λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε στο σπίτι της και την πυροβόλησε στο κεφάλι.

Ωστόσο η Μαλάλα επέζησε και ζει πλέον με την οικογένειά της στη Μεγάλη Βρετανία, όπου είχε μεταφερθεί για νοσηλεία ύστερα από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Τους τελευταίους μήνες, μετά την πλήρη ανάρρωση της, έχει συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων με τη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει εκφωνήσει ομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Μαλάλα είναι η νεότερη βραβευθείσα με το βραβείο Ζαχάροφ στην ιστορία του θεσμού, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται από το 1988, κάθε χρόνο, σε υποψηφίους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, προς τιμή του σοβιετικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ.

Με το βραβείο Ζαχάροφ έχουν τιμηθεί παλαιότερα προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι από τη Μιανμάρ, οι Ιρανοί ακτιβιστές Νασρίν Σοτουντέχ και Τζαφάρ Παναχί, ο Κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνας και ο Κινέζος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ουέι Τζινγκσένγκ, καθώς και η Αραβική Άνοιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεαρή ακτιβίστρια ήταν υποψήφια και για το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο ωστόσο απονεμήθηκε στον Οργανισμό OPCW για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η ίδια συνεχάρη τον οργανισμό λέγοντας: «Ο OPCW είναι μια σημαντική οργάνωση που εργάζεται για να βοηθήσει να απελευθερωθεί ο κόσμος από τα χημικά όπλα. Θα ήθελα να τους συγχαρώ γι’ αυτήν την πολύ σπουδαία παγκόσμια αναγνώριση».