Ένταση επικράτησε στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς λίγο μετά τις 06.30 το πρωί εισήλθε σε αυτή το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη. Το γεγονός επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης. Στη Λευκωσία συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο εξετάζοντας την κατάσταση. Νέα συνεδρίαση θα υπάρξει την Τρίτη οπότε και θα ανακοινωθούν μέτρα αντίδρασης από τη Λευκωσία. 

Ads

Στην περιοχή, πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9. Το τουρκικό «Μπαρμπαρός» βρέθηκε ανατολικά του Κάβο Γκρέκο συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter, πλησιάζοντας την περιοχή των τεμαχίων 2 και 3. Τα σκάφη αυτά περιλαμβάνονταν στην οδηγία Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα. Σύμφωνα με την οδηγία, από σήμερα και έως το τέλος του χρόνου, η Άγκυρα έχει δεσμεύσει τα οικόπεδα 2, 3 και 9 για έρευνες.
 
Η έναρξη της γεώτρησης από ιταλική κοινοπραξία ENI-Kogas ενόχλησε σφόδρα την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς θεωρεί ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται γεωτρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Την ίδια ώρα, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει ασκήσεις στην ίδια περιοχή, δεσμεύοντας 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκτιμάται ότι η Ρωσία δεν επέλεξε τυχαία την ημέρα έναρξης των ασκήσεων με δοκιμαστικές βολές ρουκετών κι ότι πρόκειται για μήνυμα προς την Άγκυρα. Αεροναυτικές ασκήσεις, θα πραγματοποιεί από αύριο εξάλλου και το Ισραήλ σε συνεργασία με την Κύπρο.
 
Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει από διάφορες πλευρές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε μέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ’ ιδίαν και δημόσιες διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Η παρουσία του «Μπαρμπαρός» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ προκάλεσε και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική. «Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Το πλοίο της, το Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και υφαλοκρηπίδας και θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες που προφανώς συνιστούν βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ads

«Η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, άρα, ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε και συνέχισε:

«Αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική. Αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, τότε δεν υπάρχει πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνύπαρξη και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως η Τουρκία υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη – και πρέπει να είναι στραμμένη – στο Κομπάνι, στον ISIS, στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη νότια και στην ανατολική γειτονία της.

Καταλήγοντας, κάλεσε την Άγκυρα «να ανακρούσει πρύμναν», όχι μόνον σε ό,τι αφορά το πλοίο, αλλά και σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική, «και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που είναι το ασφαλές πλαίσιο και για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την ευρωπαϊκή της πορεία».