Ποινή φυλάκισης τριών ετών και εννέα μηνών επέβαλε δικαστήριο της Φρανκφούρτης στον 20χρόνο Γερμανό υπήκοο, Κρέσνικ Μπερίσα, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση που εκδίδεται επί ευρωπαϊκού εδάφους σε βάρος μέλους των τζιχαντιστών.

Ads

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο Μπερίσα συνελήφθη πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης κατά την επιστροφή του στη Γερμανία από τη Συρία, όπου και είχε ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών. Κατηγορείται ότι εντάχθηκε στις τάξεις του  ISIS στη βόρεια συριακή πόλη Χαλέπι, όπου οι Σύροι αντάρτες μάχονται τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο 20χρονος γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς που προέρχονται από το Κόσοβο. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν μειωμένη, ως αντάλλαγμα για την παροχή πληροφοριών προς τους εισαγγελείς αναφορικά με τους τζιχαντιστές.

Όπως εκτιμούν οι γερμανικές Αρχές, περισσότεροι από 500 Γερμανοί υπήκοοι έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, προκειμένου να «στρατολογηθούν» από τους ισλαμιστές του ISIS.

Ads

Καταδίκες και στη Μ. Βρετανία

image

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, άλλα δύο άτομα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα.

Πρόκειται για δύο Βρετανούς υπηκόους από το Μπέρμινγκχαμ, τον Μοχάμεντ Ναχίν Αχμέντ (φωτό αριστερά) και τον Γιουσούφ Ζουμπαΐρ Σαργουάρ (φωτό δεξιά), οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Συρία το Μάιο και ήρθαν σε επαφή με μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο παιδικοί φίλοι είχαν εγκαταλείψει τις οικογένειές τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στον τζιχαντιστικό βραχίονα της Αλ Κάιντα υπό την επωνυμία Kataib al-Muhajireen (KaM).