Στα χέρια των εισαγγελέων βρίσκεται πλέον το υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από αμερικανικό ιστότοπο και φέρεται να καταγράφει στενό συνεργάτη του Ματέο Σαλβίνι να διαπραγματεύεται με Ρώσους αξιωματούχους για υπόγεια χρηματοδότηση της Λέγκας του Βορρά.

Ads

Η έρευνα θα διαπιστώσει εάν το ακροδεξιό κόμμα επιδίωξε να λάβει εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση μέσω μυστικής συμφωνίας για την πώληση ρωσικού πετρελαίου στην ιταλική εταιρεία Eni.

Από την πλευρά του ηγέτης του κόμματος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών αρνείται κατηγορηματικά το δημοσίευμα και απειλεί με μηνύσεις, όπως έχει κάνει ξανά στο παρελθόν.

Πρωταγωνιστής στα ηχογραφημένα ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα BuzzFeed είναι ο στενός συνεργάτης του ακροδεξιού πολιτικού Τζανλούκα Σαβοΐνι. Ο Σαβοΐνι φέρεται να συναντήθηκε τον Οκτώβριο στη Μόσχα με Ρώσους επιχειρηματίες και αξιωματούχους με σύνδεση με το Κρεμλίνο και διαπραγματεύθηκε συμφωνία για παράνομη χρηματοδότηση της Λέγκας.

Ads

Στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνάντησης της Μόσχας, που δημοσιεύτηκε στο BuzzFeed, ένας Ιταλός (δεν κατονομάζεται) φέρεται να λέει ότι τα χρήματα από οποιαδήποτε μυστική πετρελαϊκή συμφωνία θα χρησιμοποιούνταν για μια «πολιτική εκστρατεία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Στις εκλογές αυτές η Λέγκα ήρθε πρώτο κόμμα, διπλασιάζοντας τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018.

Σήμερα ο Σαβοΐνι επιβεβαίωσε ότι είχε συναντηθεί με μια ομάδα μη κατονομαζόμενων επιχειρηματιών, όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και επέμεινε ότι η Λέγκα δεν έλαβε χρήματα από τους Ρώσους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπόθεση έρχεται στο προσκήνιο, καθώς, τον Φεβρουάριο το ιταλικό περιοδικό  L’Espresso ήταν το πρώτο που μίλησε για επαφές του  Σαβοΐνι στη Μόσχα.

Πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης ανέφεραν στο Reuters, ότι οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα με βάση το δημοσίευμα του περιοδικού, ενώ προσθέτουν ότι η Δικαιοσύνη είχε γνώση της ηχογραφημένης συζήτησης πριν τη δημοσιεύσει το BuzzFeed.

Ο Σαβοΐνι απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία για την δικαστική έρευνα, σε επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο Reuters. Την έρευνα επιβλέπει ο Φάμπιο Ντε Πασκουάλε, ο επικεφαλής μιας ομάδας δικαστών η οποία αναλαμβάνει διεθνείς οικονομικές υποθέσεις διαφθοράς.

Με βάση την ιταλική νομοθεσία απαγορεύεται στα κόμματα να δέχονται δωρεές από ξένες οντότητες με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα να καλεί ήδη να δώσει εξηγήσεις ο Σαλβίνι στο Κοινοβούλιο. Η πρόεδρος της Γερουσίας όμως, που είναι μέλος της Φόρτσα Ιτάλια, πολιτικού συμμάχου της Λέγκας, αρνήθηκε να κλητεύσει τον Σαλβίνι, υποστηρίζοντας ότι το όλο θέμα δεν είναι παρά «δημοσιογραφικά κουτσομπολιά».

Ο Σαλβίνι δεν είναι ο μοναδικός ακροδεξιός πολιτικός που κατηγορείται για υπόγειες συναλλαγές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.