Η Ειδική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ,η οποία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, ανακοίνωσε χθες ότι άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά 94 ατόμων και 7 εταιριών, που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Ads

Η Ειδική Εισαγγελία ζήτησε την προφυλάκιση 18 προσώπων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης και ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Τις επόμενες ημέρες το Πρωτοδικείο των Σκοπίων θα πρέπει να αποφασίσει για τις προφυλακίσεις που ζήτησε η Ειδική Εισαγγελία και σε περίπτωση που κάνει αποδεκτό το αίτημά της, τότε οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή, καθώς οι εφέσεις που τυχόν θα ασκήσουν δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Η Ειδική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ σχηματίστηκε με διακομματική συμφωνία και με τη μεσολάβηση της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015, προκειμένου να διερευνήσει τις υποθέσεις που προκύπτουν από το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών και τα σκάνδαλα που αφορούν τις κυβερνήσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ads

Ο ιδρυτικός νόμος της Ειδικής Εισαγγελίας προβλέπει ότι η θητεία του οργάνου αυτού είναι πενταετούς διάρκειας, όμως το δικαίωμα που έχει να ασκεί διώξεις για τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών λήγει σήμερα, 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορίες που απήγγειλε χθες η Ειδική Εισαγγελία μάλλον θα είναι οι τελευταίες.

Η επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας, Κάτιτσα Γιάνεβα  δήλωσε πως το σώμα θα συνεχίσει τις έρευνες του και τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του έχει προλάβει να εξετάσει μόνο το μισό των υποκλαπέντων συνομιλιών για τις οποίες κατηγορείται η πρώην κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Γιάνεβα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία της Ειδικής Εισαγγελίας να ασκεί ποινικές διώξεις κάτι που φαντάζει ωστόσο αρκετά δύσκολο, καθώς η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεβ δεν διαθέτει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που απαιτείται για να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,το VMRO-DPMNE έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει μία τέτοια πρόταση.

Αντίδραση Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ειδικής Εισαγγελίας, κατηγορώντας την ότι λειτουργεί κατόπιν υποδείξεων και εντολών της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Ο Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του δέχεται πρωτόγνωρη, για τα χρονικά της χώρας, επίθεση και συμπλήρωσε ότι στόχος των διώξεων της Ειδικής Εισαγγελίας είναι ο αφανισμός του κόμματός του.

Επιπλέον, χθες το βράδυ, μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές και στελέχη του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων, διαμαρτυρόμενοι για την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος στελεχών του VMRO-DPMNE.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ