Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Ads

Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο Στέλιος Κούλογλου, σημείωσε ότι όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Brexit μετά το δημοψήφισμα, «οι κυρίαρχες ομάδες και οι άνθρωποι που κατευθύνουν τις τύχες της Ευρώπης έδειξαν να μην τους απασχολεί καθόλου το μέλλον της». 

Όπως τόνισε με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους και των επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, οι υπόλοιπες δυνάμεις «δεν έθεσαν κανένα από τα βασικά ερωτήματα που θα έπρεπε να θέσει κανείς μετά από μια τέτοια, τόσο κρίσιμη ιστορικά ψηφοφορία, όπως ήταν το βρετανικό δημοψήφισμα». «Από τις συντηρητικές δυνάμεις που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και το ευρωκοινοβούλιο δεν είχαμε την παραμικρή νύξη» συμπλήρωσε.

Ακούστε τη συνέντευξη: 

Υπογράμμισε επιπλέον, ότι οι Γερμανοί που επίσης δεν αντέδρασαν «δεν θέλουν να κάνουν τίποτα πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017, γιατί φοβούνται ότι αν κάνουν κινήσεις που θα βοηθήσουν να ξαναβρεί η Ευρώπη το κοινωνικό της πρόσωπο και η Γερμανία μοιραστεί λίγο τα κέρδη που έχει, τότε θα χάσουν ψηφοφόρους». 

Ads

Ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε ότι «οι πολίτες δεν βρίσκουν πλέον ελκυστική την ΕΕ. Το βλέπουμε και από τις δημοσκοπήσεις και από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων». 

«Αν το δημοψήφισμα γινόταν στην Βρετανία πριν από δέκα χρόνια θα είχε, με μεγάλη διαφορά, κερδίσει το «Μένουμε». Τι έχει μεσολαβήσει από τότε;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: 

«Η Ευρώπη έχει χάσει και το κοινωνικό της πρόσωπο – εφαρμόζει την οικονομική πολιτική της λιτότητας – και από την άλλη πλευρά έχει χάσει και το δημοκρατικό της πρόσωπο. Το απέδειξε και η περιπέτεια της Ελλάδας πέρσι. Αν προσπαθήσεις να ψηφίσεις κάτι διαφορετικό από την κυρίαρχη άποψη όχι μόνο δεν σε αφήνουν αλλά σε τιμωρούν κι από πάνω» τόνισε. 

Ο Στέλιος Κούλογλου προέβλεψε ότι το επόμενο μεγάλο θύμα «θα είναι η Ιταλία, είτε οικονομικά με τις τράπεζες – μια κρίση που θα είναι και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση – είτε και πολιτικά, καθώς το Σεπτέμβρη ο Ρέντσι έχει προκηρύξει ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα το χάσει κατά πάσα πιθανότητα, από τους ευρωσκεπτικιστές του Μπεμπέ Γκρίλο». 

Για την εικόνα της Ελλάδας σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Οι Γερμανοί κατάλαβαν ότι η προπαγάνδα που έκαναν εναντίον των χωρών του Νότου και κυρίως της Ελλάδας – ότι είναι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι – στην πραγματικότητα γυρνούσε τελικά εναντίον τους. Γιατί αντιστοίχως αντιδρούσαν και οι θιγόμενοι λαοί. Επιπλέον βγαίνουν κάποιοι αριθμοί – όπως χθες στην έρευνα του ΟΟΣΑ – που δείχνουν ότι ο μύθος των τεμπέληδων καταρρέει. Οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς, οι οποίοι είναι τελευταίοι σε ώρες εργασίας». 

Στην ερώτηση «αν γινόταν ένα δημοψήφισμα για το αν θέλουμε στην ΕΕ τη Γερμανία, ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το αποτέλεσμα», ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε ότι «θα έβγαινε 90% το όχι». Σημείωσε, όμως, ότι αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρής χώρας που θέλει να ηγεμονεύει στην Ευρώπη. Υποστήριξε δε, ότι η στάση της Γερμανίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι «κερδίζει δεκάδες δισ. ευρώ από την κρίση». 

«Όπως καταλαβαίνετε, στην ΕΕ είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…» είπε, μεταξύ άλλων ο Στέλιος Κούλογλου. 

Περισσότερα στο stelioskouloglou.gr
Twitter:@stelioskoul
www.facebook.com/stelioskouloglou