Με μείον ένα κόμμα, το αλβανικό BESA, συγκροτήθηκε τελικά η νέα κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ, έχοντας την υποστήριξη 62 βουλευτών, δηλαδή 49 του SDSM και 13 των αλβανικών κομμάτων DUI του Αλί Αχμέτι και της «Συμμαχίας των Αλβανών», σε σύνολο 120 της Βουλής.

Ads

Η ανακοίνωση της 25μελούς κυβέρνησης συνασπισμού των τριών κομμάτων έγινε χθες, ενώ από σήμερα το πρωί ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή, που θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία για την έγκρισή της.

Σύμφωνα με το «Έθνος», παραμένει άγνωστο μέχρι την τελευταία στιγμή αν θα προσέλθουν στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και οι βουλευτές του VMRO-DPMNE. Τo τελευταίο επιμένει στη μη αναγνώριση της εκλογής του αλβανόφωνου Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, θεωρώντας τη διαδικασία παράνομη, επιμένοντας στη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Με τους πρέσβεις της ΕΕ

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής του VMRO-DPMNE ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που προέρχεται από αυτό, συναντήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην ΠΓΔΜ. Υστερα από μια μακρά χρονική περίοδο, κατά την οποία συγκέντρωνε τα πυρά του δυτικού παράγοντα (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.) για την αντισυνταγματική του συμπεριφορά με το να μη δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ, ο Ιβάνοφ επιχείρησε να εμφανιστεί ότι θέτει και πιέζει ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι ενταξιακές διαδικασίες της χώρας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ads

Στη νέα κυβέρνηση τις θέσεις-κλειδιά έχουν συνεργάτες του Ζόραν Ζάεφ, όπως η αντιπρόεδρος του SDSM, Ραντμίλα Σκερίνσκα, στη θέση της υπουργού Αμυνας, του Ολιβερ Σπασόφσκι ως υπουργού Εσωτερικών και του Ντράγκαν Τεντόφσκι ως υπουργού Οικονομικών. Στο κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών επιλέχθηκε ένας ανεξάρτητος πολιτικά, αλλά έμπειρος στα διπλωματικά πράγματα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Από την πλευρά του DUI ο πρόεδρός του, Αλί Αχμέτι, όπως έκανε και στις κυβερνήσεις συνασπισμού με το VMRO-DPMNE, επέλεξε για ακόμη μία φορά να μην πάρει υπουργικό θώκο. Στη θέση ενός από τους τρεις αντιπροέδρους του κόμματός του τοποθετήθηκε το στέλεχος του DUI, Μπούγια Οσμάν. Αντιδράσεις όμως υπάρχουν από την πρώτη στιγμή τόσο για κυβερνητικά στελέχη προερχόμενα από τις τάξεις των αλβανικών κομμάτων όσο και από το SDSM.

Οπως λένε στα Σκόπια, ο Αλί Αχμέτι φρόντισε να ικανοποιήσει όλες τις «φατρίες» στο κόμμα του εν όψει και των δημοτικών εκλογών του φθινοπώρου, ώστε να ενισχύσει τη θέση τους. Μετά την επιβολή του πρώην διοικητή ταξιαρχίας του απελευθερωτικού στρατού NLA (UCK), Ταλάτ Τζαφέρι, ως προέδρου της Βουλής, τοποθέτησε σε κυβερνητικές θέσεις και άλλα πρώην στελέχη του. Οπως τον Χαζμπί Λίκα, πρώην διοικητή της 112ης ταξιαρχίας του NLA, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Σαντουλάχ Ντουράκου, είχε επίσης κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου του 2001 στο Κουμάνοβο, αλλά αμνηστεύτηκε αργότερα.