Μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Γερμανίας με την καγκελάριο και την ανακοίνωσή της ότι δεν προχωράει σε συνασπισμό με τα δύο κόμματα τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, στις ανακοινώσεις του δεν άφησε πολλά περιθώρια για πρόωρες εκλογές.

Ads

«Η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και κάλεσε τα κόμματα να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους. «Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο (…) Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», τόνισε.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης η οποία δεν υπήρξε έως τώρα ποτέ στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Η πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να ακολουθήσουν την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης — αυτή η ευθύνη υπερβαίνει τα συμφέροντά τους. Η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει. Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Τα κόμματα πρέπει για άλλη μια φορά να μπουν σε περισυλλογή και να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Φρ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε: «Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχουν ως υποχρέωση το κοινό καλό. Περιμένω από όλα τα κόμματα διάθεση για συνομιλίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», ενώ σημείωσε ότι τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας -ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας- θα είναι δύσκολο να κατανοηθεί το να μην μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις μας να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους».

Ο Φρ. Σταϊνμάιερ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ads