Συναγερμός έχει σημάνει μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για τον κίνδυνο να παγώσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ως αποτέλεσμα του γαλλικού μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ενδεικτικό του πόσο σημαντική είναι η Συμφωνία για τους Ευρωπαίους είναι το γεγονός ότι το πρώτο επίσημο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός της ΕΕ θα είναι στη Βόρεια Μακεδονία, με το μήνυμα «μην εγκαταλείπετε την ευρωπαϊκή πορεία».

Ads

Ο πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι θα βρίσκεται στα Σκόπια την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Νοεμβρίου, ενώ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στα Τίρανα για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

«Η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία και αμέσως μετά στην Αλβανία είναι ύψιστης σημασίας για εμένα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντ. Σασόλι και εξέφρασε «κατανόηση για την απογοήτευση των πολιτών των δύο χωρών λόγω του βέτο που άσκησαν συγκεκριμένα κράτη μέλη».

«Θα απευθύνω κάλεσμα», είπε, «στους πολίτες και στη νέα γενιά: μην εγκαταλείπετε την ελπίδα, παρακαλώ μείνετε σε ευρωπαϊκή πορεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό σας».

Ads

Διαβάστε επίσης: Ποιος φοβάται μην «παγώσει» η Συμφωνία των Πρεσπών;

Το Κοινοβούλιο επανέλαβε πριν μία εβδομάδα, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, την πλήρη στήριξή του για το ‘άνοιγμα’ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Δε θα σιωπήσουμε, θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση υπέρ των συνομιλιών στην επόμενη συνάντηση των ηγετών τους», πρόσθεσε ο Ντ. Σασόλι.

Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο Πρόεδρος Σασόλι θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο Στέβο Πεντάροφσκι. Θα συνομιλήσει επίσης με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων και με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Ταλάτ Τζαφέρι , ενώ θα απευθυνθεί και στους βουλευτές. Κατά την έναρξη της επίσκεψης, θα εγκαινιάσει το Europe House στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με μαθητές και σπουδαστές.