Στην αντεπίθεση περνά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την απόφαση της Μόσχας να μην επιτρέψει την είσοδο στη Ρωσία σε 89 Ευρωπαίους, απαντώντας στις κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ads

Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ότι ο πρεσβευτής της Μόσχας Βλαντιμίρ Τσίζοφ στις Βρυξέλλες δεν είναι πλέον καλοδεχούμενος στην Ευρωβουλή και ότι Ρώσοι βουλευτές θα υποβάλλονται σε έλεγχο πριν εισέλθουν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Ρώσο διπλωμάτη, ο Σουλτς είπε ότι είναι δικαιολογημένο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στην ρωσική μαύρη λίστα. Αυτό σημαίνει ότι στον Τσίζοφ θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ευρωβουλή μόνον υπό ιδιαίτερες συνθήκες, ενώ η ίδια απόφαση θα ισχύσει και για ακόμη έναν διπλωμάτη.

«Το κυνήγι των μαγισσών άρχισε», ήταν η πρώτη αντίδραση της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στη σελίδα της στο Facebook.

Ads

«Έχουμε την εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία επιστρέφει μερικές φορές στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Και μετά; Θα υπάρξουν εκκλησιαστικά δικαστήρια για τους Ρώσους διπλωμάτες; Θα καούν ζωντανοί στις Βρυξέλλες;», διερωτάται η Ζαχάροβα, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παράσχει «την ελάχιστη λογική εξήγηση» για την απόφασή του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Δούμα Κονσταντίν Κοσάτσοφ κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις «κατασταλτικές αυτές αποφάσεις της ΕΕ» με μέτρα «συμμετρικά και ασύμμετρα».