Το – προαναγγελθέν – σενάριο του εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων κινδυνεύει να ζήσει η Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνορων που επιβάλλουν προκλητικά και μονομερώς Σκόπια και Σερβία με την αρρωγή της Σλοβενίας και της Αυστρίας.

Ads

Στην Ειδομένη το κλίμα είνα πλέον επικίνδυνα φορτισμένο, περίπου 5.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα και σχεδόν άλλοι τόσοι έφθασαν σήμερα με πλοία στον Πειραιά, ενώ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη διαχείριση της κατάστασης.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Εκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

Ads

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα νέα δεδομένα και οι πιθανές διέξοδοι. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως ήδη γίνονται όλες οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να επισημανθεί ότι καταπατώνται τα συμφωνηθέντα της 19ης Φεβρουαρίου, που προέβλεπαν τα κράτη μέλη να μην προβούν σε καμία μονομερή κίνηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Αθήνας αναμένεται να ανακοινωθούν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη το μεσημέρι, ενώ από την Κυριακή το βράδυ υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Ολλανδική προεδρία.

Την ίδια ώρα ομάδα Αφγανών προσφύγων έχει καταλάβει και κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμες στην Ειδομένη. Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η ένταση πυροδοτήθηκε μετά την μονομερή απόφαση των Σκοπίων και της Σερβίας να μην επιτρέπουν πλέον τη διέλευση από το έδαφός του σε αφγανούς πρόσφυγες, παρά μόνον σε Σύρους και Ιρακινούς. Η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της περασμένη εβδομάδας που προβλέπει ρητά διατήριση του ισχύοντος status quo και αποχή από κάθε μονομερή ενέργεια τουλάχιστον έως την επόμενη σύνοδο της 6ης Μαρτίου στην οποία θα μετάσχει και η Τουρκία.

Μουζάλας: «Παραλήρημα πανικού»

Ο Γιαννης Μουζάλας άφησε σκληρές αιχμες για το κλείσιμο των συνόρων απότα Σκόπια κάνοντας λόγο για «παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας» και για «στρεβλή αντίληψη της ΕΕ». «Το να διαψευστεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος – στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία-, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό. Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη» είπε ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στον BHMA FM.

«Εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες», πρόσθεσε τονίζοντας: «Τεράστια ευθύνη έχουν αυτές οι a la carte χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα έχει μία υποχρέωση: τον κόσμο, ο οποίος θα υπάρχει μέσα στην επικράτεια της, να τον έχει μέσα σε χώρους σχετικά αξιοπρεπείς, με βάση τις δυνατότητες μας και φυλασσόμενους χώρους. Δεν εννοώ υπό κράτηση, εννοώ όμως με ασφάλεια, μέχρις ότου οι ροές αυτές σταματήσουν».

Ανοιξε το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό

Ηδη, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες που φθάνουν στον Πειραιά, άνοιξε από σήμερα το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το κέντρο άρχισε να δέχεται κόσμο, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθείστη μεθόριο με την ΠΓΔΜ, ενώ στόχος είναι να υπάρξουν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας.

Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν ήδη με αστικά λεωφορεία από το λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα στον Ελαιώνα φιλοξενούνται περίπου 600 άτομα, ενώ στο Ελληνικό το βράδυ της Κυριακής είχαν βρει καταφύγιο περίπου 1.100 άνθρωποι.