Ένα άρθρο – προφίλ βασισμένο στις τελευταίες – εμπρηστικές αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα – κινήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φιλοξενεί το περιοδικό Der Spiegel υπό τον τίτλο: «Σόιμπλε, ο σκιώδης καγκελάριος του πόνου». 

Ads

Όπως σημειώνει το περιοδικό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιαζόταν ως βαθιά ευρωπαϊστής και μετά απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, τονίζει ο αρθρογράφος, Γιάκομπ Όγκσταϊν. 

Τονίζει ότι ο Σόιμπλε επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει γνώμη. Επιθυμεί μια ενωμένη Ευρώπη. Μόνο που την επιθυμεί υπό γερμανική κυριαρχία. 

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ταυτόχρονα ο πιο αγαπητός πολιτικός της Γερμανίας, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ο πιο μισητός, στο εξωτερικό, ρίχνοντας από την πρώτη θέση την καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ» σημειώνει ο Όγκσταϊν.

Ads

«Όταν ο Γερμανός υπουργός απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, αυτό αποτέλεσε μια αλλαγή πορείας, όχι μόνο για τη δημοφιλία του, αλλά και για τον γερμανικό ρόλο στην Ευρώπη» προσθέτει και υποστηρίζει: «αν η πορεία του Σόιμπλε από βαθιά ευρωπαϊστή σε έναν άνθρωπο που εκτοξεύει απειλές είναι και η πορεία της Γερμανίας, τότε αυτό είναι άσχημα νέα τόσο για το Βερολίνο όσο και για την Ευρώπη». 

Ο Όγκσταϊν εκτιμά ότι ο Σόιμπλε είναι σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ. «Θεωρείται σκιώδης καγκελάριος, όμως είναι ένας σκιώδης καγκελάριος του πόνου» επισημαίνει και τονίζει ότι ενώ «έχει εκφράσει επανειλημμένα την πίστη του στη Γερμανίδα καγκελάριο, τώρα φαίνεται να μην είναι καθόλου πιστός». Την εκτίμηση αυτή στηρίζει ο αρθρογράφος στο γεγονός ότι ο Σόιμπλε επέμενε για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, «παρόλο που η Μέρκελ είχε λάβει μια διαφορετική απόφαση», όπως υποστηρίζει. 

Ο λόγος που ο Σόιμπλε κινείται με αυτόν τον τρόπο είναι, σύμφωνα πάντα με τον Όγκσταϊν, το γεγονός ότι ο Σόιμπλε θέλει να κατευθύνει το ευρωπαϊκό μέλλον προς μια άλλη πορεία από αυτή που ακολουθεί η Άνγκελα Μέρκελ ή επιθυμούσε ο Χέλμουτ Κολ. 

«Ο Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση για την πρόοδο της Ευρώπης, όμως πρόκειται για μια άλλη Ευρώπη, μια γερμανική» είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Όγκσταϊν.