Λίγο πριν από το δημοψήφισμα οι αγορές και τα ΜΜΕ κρέμονται από ένα μαντείο, που συνήθως προβλέπει επιτυχέστερα τα αποτελέσματα των εκλογών απ’ ό,τι οι δημοσκοπήσεις: τα γραφεία στοιχημάτων.

Ads

Στα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων οι εραστές του τζόγου ποντάρουν συνήθως στον ιππόδρομο ή το ποδόσφαιρο.

Ωστόσο προσφέρονται ενίοτε για στοιχήματα και πολιτικά γεγονότα. Και ποιο γεγονός έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Βρετανούς από το αυριανό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Σε αντίθεση προς το δημοψήφισμα στην Σκωτία πριν από δύο χρόνια, το ενδιαφέρον σήμερα είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο οι πιθανότητες κέρδους γύρω από το Brexit δεν είναι μεγάλες. Γι’ αυτό εξάλλου το λόγο τα στοιχήματα ποδοσφαίρου παραμένουν δημοφιλέστερα.

Ads

Συνολικά τα γραφεία στοιχημάτων στη Μεγάλη Βρετανία σημειώνουν τζίρο της τάξης των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Στοιχήματα με πολιτικό περιεχόμενο αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της προσφοράς.

«Κάθε μέρα διεξάγονται χιλιάδες ποδοσφαιρικοί αγώνες και κούρσες στον ιππόδρομο ανά τον κόσμο. Μεγάλα πολιτικά γεγονότα έχουμε όμως πέντε ή έξι φορές» σημειώνει ο Γκρέιαμ Σαρπ, εκπρόσωπος του γραφείου στοιχημάτων Ουίλιαμ Χιλ. Παρ’ όλα αυτά η αγορά μεγαλώνει γρήγορα: «Ο κόσμος ζητά πολιτικά στοιχήματα, κι εμείς τα προσφέρουμε».

75 εκατομμύρια ευρώ στα στοιχήματα για το Brexit

Στο δημοψήφισμα της Σκωτίας στοιχηματίστηκαν τρία εκατομμύρια λίρες μόνο στο Ουίλιαμ Χιλ. Στο δημοψήφισμα του Brexit υπολογίζονται 20 εκατομμύρια μέχρι να κλείσουν οι κάλπες την Πέμπτη στις 10 το βράδυ. Συνολικά αναμένεται να ρεύσουν στα ταμεία των γραφείων στοιχημάτων 75 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμά ο Βόγκαν Ουίλιαμς, ειδικός για την αγορά στοιχημάτων στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Το παρόν δημοψήφισμα αναμένεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ όσον αφορά τα πολιτικά στοιχήματα.

Ωστόσο τα πολιτικά στοιχήματα δεν ενδιαφέρουν μόνο τους εραστές του τζόγου. Παράλληλα παρακολουθούν τα αποτελέσματα δημοσιογράφοι και οικονομικοί αναλυτές, καθώς τα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων είναι συνήθως ακριβέστερα από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Για παράδειγμα πριν από δύο χρόνια οι δημοσκόποι προέβλεπαν την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας. Λίγο πριν από το σχετικό δημοψήφισμα οι σκωτσέζοι εθνικιστές είχαν ένα μικρό προβάδισμα. Οι αποδόσεις των γραφείων στοιχημάτων έβλεπαν ωστόσο τα πράγματα αλλιώς. Και τελικά δικαιώθηκαν: η Σκωτία παρέμεινε στην επικράτεια της Μ. Βρετανίας. Όπως και στις τελευταίες εκλογές του 2015 τα γραφεία στοιχημάτων είχαν προβλέψει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα παρέμενε στην εξουσία, παρ’ όλες τις αντίθετες εκτιμήσεις των δημοσκόπων. Τελικά και εκεί είχαν δίκιο.

83% η πιθανότητα παραμονής της Μ.Βρετανίας στην ΕΕ

Οι Βρετανοί μπορούν να στοιχηματίζουν για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα από τη δεκαετία του 1980. Μέχρι σήμερα τα γραφεία στοιχημάτων έχουν προβλέψει σωστά όλα τα αποτελέσματα. Ο Βόγκαν Ουίλιαμς από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ εξηγεί το γεγονός ως εξής: «Εκείνοι που στοιχηματίζουν σε πολιτικά γεγονότα είναι συνήθως καλά ενημερωμένοι. Στηρίζονται σε δημοσκοπήσεις, αλλά συνυπολογίζουν και άλλες πληροφορίες. Λαμβάνουν υπόψη τους και τους αναποφάσιστους. Το παρελθόν έχει δείξει πως εκείνοι τείνουν προς την ήδη διαμορφωμένη ισχυρότερη τάση».

Επίσης οι ειδήσεις ή οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης παίζουν ρόλο στις αποδόσεις που δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων. Όταν την περασμένη εβδομάδα δολοφονήθηκε η βρετανή βουλευτής Τζο Κοξ, η αγορά στοιχημάτων έλαβε αμέσως το μήνυμα: αν και μέχρι τότε οι αποδόσεις για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ήταν κακές, ο τραγικός θάνατος της πολιτικού σήμανε την αλλαγή της τάσης.

Στην τελική ευθεία πριν απ’ το δημοψήφισμα το γραφείο Ουίλιαμ Χιλ εκτιμά την πιθανότητα υπερψήφισης της πρότασης για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ στο 83%. Οι Βρετανοί ωστόσο θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι σωστές και, το κυριότερο, ποια θα είναι η πορεία της χώρας τους στην Ευρώπη.

Πηγή: Deutsche Welle