Προς την ίδρυση νέου κόμματος οδεύει το πρώην ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος, «Εναλλακτικική για τη Γερμανία», Φράουκε Πέτρι, μετά την ξαφνική ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησής της από την κοινοβουλευτική ομάδα, χωρίς, ωστόσο, να παραχωρεί την έδρα της.

Ads

Στην πραγματικότητα, ενδείξεις για τις προθέσεις της Πέτρι υπήρχαν από τθς αρχές του περασμένου Ιουλίου, όταν καταχώρησε στο διαδίκτυο το όνομα τομέα “DieBlauen.de” («Οι Μπλε»).

«Ουδέν σχόλιον», είπαν από το γραφείο της όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία, αλλά λίγες ώρες αργότερα το επιβεβαίωσε η ίδια σε συνεδρίαση της τοπικής βουλής στη Δρέσδη. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν κρύβεται κάποιο κόμμα από πίσω, ότι το «Μπλε» αντιπροσωπεύει μια «ιδέα» κι ότι θα ανοίξει κάποια στιγμή αργότερα τα χαρτιά της.

Ακόμη κι αν η Πέτρι, που αντιπροσώπευε μέχρι τώρα τη μετριοπαθέστερη πτέρυγα της AfD, λέει ότι δεν έχει στα σκαριά ένα νέο κόμμα, η ονομασία που επέλεξε για το internet domain παραπέμπει στο λαϊκιστικό δεξιό κόμμα FPÖ (Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας) του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, με το οποίο διατηρεί καλές σχέσεις και το οποίο είναι επίσης γνωστό και με το προσωνύμιο «Οι Μπλε».

Ads

Πρώτος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κάτι ετοιμάζεται ο άνδρας της Πέτρι, Μάρκους Πρέτσελ, ο οποίος διευθύνει και την ισχυρή κομματική οργάνωση του AfD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Όταν ρωτήθηκε αν η Πέτρι ετοιμάζει ένα νέο κόμμα απάντησε με νόημα: «Θα εκπλαγείτε».

Ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση υπήρχαν από καιρό στo AfD. Αρκετές εβδομάδες πριν τις εκλογές εσωκομματικοί αντίπαλοι της Πέτρι, από το περιβάλλον του  Αλεξάντερ Γκάουλαντ και της Άλις Βάιντελ, έλεγαν ότι μετά τις κάλπες η Πέτρι θα συγκροτήσει δική της ομάδα στη βουλή και θα αποσχιστεί από την ΚΟ του κόμματος.

Aπό το καλοκαίρι, μετά την υποβάθμισή της στο συνέδριο της Κολωνίας μετά από ένα « πραξικόπημα» της ακραίας πτέρυγας της AfD, η Φράουκε Πέτρι «ήταν και δεν ήταν» στο κόμμα, τηρούσε αποστάσεις και αφοσιώθηκε περισσότερο στην προσωπική της ζωή. Άλλωστε ήταν έγκυος. Κάποιοι καλοθελητές βρήκαν ευκαιρία να διαδώσουν ότι «σε αυτό το διάστημα δεν πάτησε ούτε σε μία συνεδρίαση των κομματικών οργάνων». Την Κυριακή έδωσε το παρών στο μετεκλογικό πάρτι, χωρίς να εμφανιστεί στην κεντρική σκηνή. Σε πολιτικό επίπεδο η Πέτρι έχει ακλόνητα επιχειρήματα: Εξελέγη απευθείας από τους ψηφοφόρους, χωρίς λίστα. Και αυτό στη Σαξονία, όπου η AfD, χάρη και στη δική της προεκλογική καμπάνια, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, ξεπερνώντας ακόμη και τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Η ηγεσία της AfD αντιδρά χαλαρά -τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες – στο ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος και δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού. «Ούτε που μας ανησυχεί», είπε η Άλις Βάιντελ στο Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι αν η Πέτρι και οι έμπιστοί της ιδρύσουν νέο κόμμα, τότε αυτό θα είναι «καταδικασμένο να αποτύχει». Η Βάιντελ και ο Γκάουλαντ εξελέγησαν επικεφαλής της Κ.Ο. των ακροδεξιών στη βουλή.