Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) μετά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και τις πιέσεις που δέχτηκε για συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πως την τελική απόφαση θα τη λάβει η βάση του κόμματος.

Ads

Υπενθυμίζεται πως μετά τις εκλογές, στις οποίες το SPD αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά και εν γένει η ηγεσία του κόμματος, είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωήσει σε μια νέα κυβερνητική συνεργασία με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναζητούσε κυβερνητικούς εταίρους.

Μετά την άρνηση του SPD για σχηματισμό ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή μιας συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Σοδιαλδημοκρατών, η Μέρκελ κατέφυγε στο σενάριο της «Τζαμάικα», δηλαδή μιας συνεργασίας με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Όμως οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων ήταν αγεφύρωτες και οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν, οδηγώντας τη Γερμανία σε μια κρίση που είχε να αντιμετωπίσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά το φιάσκο της Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς δέχτηκε πιέσεις και καθώς φαίνεται ο ηγέτης του SPD ρίχνει το μπαλάκι στη βάση του κόμματος για να λάβει την απόφαση. Σημειώνεται πως αρκετά στελέχη του SPD, κυρίως από τη Δεξιά πτέρυγα του κόμματος, τάχθηκαν υπέρ μιας νέας συνεργασίας με το CDU, ενώ και η κοινή γνώμη ήταν διχασμένη σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγής στις κάλπες. 

Ads

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε την ερχόμενη εβδομάδα τους αρχηγούς των δύο χριστιανικών κομμάτων και του SPD σε διαβουλεύσεις. Στόχος του γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου – και δεν το έχει κρύψει – είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Ο γερμανός πρόεδρος με αυτήν την πρωτοβουλία ευελπιστεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Η πρόσκληση στους αρχηγούς κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών για κοινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο την ερχόμενη εβδομάδα δημιούργησε ειδικά για το SPD περιθώρια ελιγμών.

Ο Μάρτιν Σουλτς, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για κοινή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε: «Σε μια δραματική έκκληση ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε συνομιλίες. Εμείς δεν θα τις αρνηθούμε. Για το εάν αυτές (οι συνομιλίες) οδηγήσουν στην συμμετοχή μας με οποιονδήποτε τρόπο σε έναν σχηματισμό κυβέρνησης, θα ψηφίσουν τα μέλη του SPD». «Δεν υπάρχει αυτοματισμός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. To κάθε επόμενο βήμα θα συζητηθεί εντατικά στο κόμμα και στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD», πρόσθεσε. 

Συνασπισμό SPD, CDU/CSU και Πρασίνων προτείνουν στελέχη των Σοσιολδημοκρατών

Εν τω μεταξύ, την διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης, με την συμμετοχή της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων προτείνουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον αρχηγό Μάρτιν Σουλτς και την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες δύο ιστορικά στελέχη του SPD, η Γκεζίνε Σβαν και ο Βόλφγκανγκ Τίρζε.

Κάτι τέτοιο θα ήταν «μια δημιουργική διέξοδος από την σημερινή δύσκολη κατάσταση», γράφουν τα δύο στελέχη στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται από την «Berliner Zeitung», και υποστηρίζουν ότι μαζί με τους Πράσινους θα μπορούσαν να υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες οι οποίες δεν θα υπήρχαν με έναν «μεγάλο» συνασπισμό.

Σχολιάζοντας την πρόταση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων ‘Αντον Χοφράιτερ δήλωσε ότι βλέπει «περιορισμένα πλεονεκτήματα» σε ένα τέτοιο σχήμα, καθώς τα άλλα τρία κόμματα του συνασπισμού θα είχαν μεγάλη πλειοψηφία. Η καλύτερη λύση ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» και κάθε άλλο σχήμα θα ήταν «πολύ μακριά» από το ιδανικό, ενώ μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πλέον η προτιμότερη επιλογή, αλλά όχι και η καλύτερη.