Απόδοση ευθυνών για τα λάθη στις περικοπές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Μεσογείου ζητεί με άρθρο του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην εφημερίδα La Republica. 

Ads

«Δεν φτάνει να ζητά κανείς συγγνώμη, κάποιος πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες για τα προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο», έγραψε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «μας είχαν πει ότι η λιτότητα ήταν μονόδρομος, ότι δεν είχαμε άλλες επιλογές. Σήμερα όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας λέει ότι οι επιπτώσεις της λιτότητας στις διάφορες οικονομίες εκτιμήθηκαν με λάθος τρόπο και ότι περιορίσθηκε η ανάπτυξη με απροσδόκητο τρόπο».

«Tο ΔΝΤ έκρινε ότι η εσωτερική δομή της Τρόικας ήταν αναποτελεσματική ως προς την επίλυση των προβλημάτων και ότι προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από ότι θετικές συνέπειες. Όχι μόνον παρεμποδίστηκε η οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν επετράπη στην Ευρώπη, με τον τρόπο αυτό, να ανακτήσει εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο Μ. Σούλτς.

«Δεν αρκεί πλέον να ζητούνται συγγνώμες. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά αυτά λάθη, για το δράμα αυτό, κάποιος πρέπει να κριθεί υπαίτιος και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Δεν μπορείς να ζητάς ένα παράλογο κούρεμα και στην συνέχεια να κατηγορείς το ψαλίδι για την ζημιά», τόνισε.

Ads

Προς αυτή την κατεύθυνση υπενθύμισε πως «η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, ξεκίνησε ήδη έρευνα με θέμα τα όσα έπραξε η Τρόικα στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο και στην Πορτογαλία, ώστε να καταλάβουμε γιατί έγιναν τόσα πολλά λάθη. Για να καταλάβουμε πως ήταν δυνατόν, να αποδειχθούν εντελώς εσφαλμένες τόσες πολλές θεωρίες» και κατέληξε: «Μετά από χρόνια αναστολής, ο δημοκρατικός έλεγχος μπορεί να ξαναρχίσει, επιτέλους, να λειτουργεί».